Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Tandbleekmiddelen zijn cosmetische producten die tandartsen, mondhygiënisten en consumenten gebruiken. Veel tandblekers bevatten waterstofperoxide of geven deze stof af. Als middelen met waterstofperoxide worden gebruikt, kan tijdelijk irritatie van de mondslijmvliezen en het tandvlees, en overgevoeligheid van de tanden voor temperatuurwisselingen optreden. Over de gezondheidseffecten van langdurig gebruik van tandbleekmiddelen met waterstofperoxide is nog onvoldoende bekend. Daarom is het belangrijk dat het bleken van tanden onder begeleiding van een tandarts gebeurt. Alleen tandbleekmiddelen die maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten of afgeven, mogen zonder tussenkomst van een tandarts worden verkocht aan consumenten. Vanaf 1 november 2012 gelden daarom nieuwe regels.

Regels per 1 november 2012

• Vrijgevestigde mondhygiënisten en schoonheidsspecialisten mogen geen producten gebruiken met een waterstofperoxidegehalte hoger dan 0,1%. Dat mogen alleen tandartsen en mondhygiënisten binnen een tandartspraktijk.• Tandbleekmiddelen die tot 0.1% waterstofperoxide bevatten of afgeven, mogen vrij aan consumenten worden verkocht. ‘Vrij’ wil zeggen: door ondernemers in drogisterijen, bleekshops, schoonheidssalons en via internet.• Tandbleekmiddelen die tot maximaal 6% waterstofperoxide bevatten of afgeven, mogen uitsluitend aan tandartsen worden verkocht. Tandartsen, of mondhygiënisten die onder rechtstreeks toezicht van de tandarts werken, mogen de producten alleen gebruiken bij personen van 18 jaar of ouder. • Op verpakkingen van tandbleekmiddelen die meer dan 0,1% waterstofperoxide bevatten of afgeven moet de exacte concentratie waterstofperoxide (H2O2) die aanwezig is, of de concentratie die uit andere verbindingen of mengsels vrijkomt, in procenten vermeld worden.• Ondernemers die tandbleekmiddelen verhandelen, moeten ervoor zorgen dat de producten veilig zijn en aan alle wettelijke eisen voldoen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt toezicht op de toepassing van deze producten in de medische sector. De NVWA houdt toezicht op het verhandelen van de middelen via winkels, salons, internet en dental depo

0

Reacties


Gerelateerde artikelen