Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Acne is een veel voorkomend probleem. Als schoonheidsspecialist kun je dit huidprobleem goed behandelen in de salon. Naast het verwijderen van de comedonen, zijn er diverse andere aanvullende therapieën om cliënten met acne te behandelen. Onlangs is er in het tijdschrift ‘Dermatologic Surgery’ nieuwe informatie gepubliceerd over het
gebruik van isotretinoïne. Dit kan gebruikt worden in combinatie met aanvullende therapieën.

Naast het verwijderen van de comedonen, zijn er diverse
aanvullende therapieën om cliënten met acne te behandelen. Wij gaan nu verder in op het gebruik van isotretinoïne in combinatie met verschillende therapieën, omdat daar onlangs een interessant onderzoek over is gepubliceerd dat nieuwe inzichten biedt.

Isotretinoïne
De werkzame stof isotretinoïne, is afgeleid van vitamine A. Vitamine A heeft in hoge doseringen een gunstig effect op ziekten waarbij de verhoorning van de huid gestoord is. Isotretinoïne heeft een viervoudig werkingsmechanisme. Het remt de overvloedige vorming van talg en voorkomt het groter worden van de talgklier. Hierdoor komt er minder talg vrij, zodat de afvoerkanaaltjes van de talg niet verstopt raken. Er worden
geen nieuwe puistjes of mee-eters meer gevormd. Isotretinoïne zorgt er verder voor dat de mee-eters loslaten van de huid en vervolgens verdwijnen. Bovendien remt isotretinoïne de ontstekingsreactie (die gepaard gaat met roodheid) en zorgt het ervoor dat de bacterie die de ontsteking veroorzaakt langzaam maar zeker verdwijnt.

Aanbevelingen
De huidige praktijk is het stoppen van isotretinoïne gedurende 6 maanden alvorens een cosmetische ingreep te doen (waxen, dermabrasie, chemische peelings, laserbehandelingen en dermatochirurgie). De werkgroep van de American Society for Dermatologic Surgery heeft  inmiddels aanbevelingen opgesteld die een nieuw inzicht geven. Naast literatuuronderzoek werden experts bevraagd om hun mening.

De volgende vraag werd aan het panel voorgelegd, uitgesplitst naar 4 behandelingsmodaliteiten:
Is er een verhoogd risico op pathologische littekenvorming of andere bijwerkingen wanneer tijdens gebruik of binnen 6 maanden na staken van isotretinoïne de volgende behandeling wordt toegepast:

A. dermabrasie
B. laserbehandeling
C. chemische peelings
D. dermato chirurgische behandelingen

De uiteindelijke aanbevelingen moesten door alle leden unaniem gedragen worden. De individuele leden werden ook gevraagd hun persoonlijk vertrouwen in de uiteindelijke aanbevelingen te graderen op een schaal van A tot D (A=hoog, D=erg laag). De volgende conclusies en aanbevelingen zijn uit het onderzoek gekomen voor de verschillende behandelmodaliteiten:

Dermabrasie
Focale of oppervlakkige dermabrasie in het gelaat is niet geassocieerd met een verhoogd risico op littekenvorming of gestoorde wondgenezing. Ook in de literatuur is geen bewijs dat de behandeling uitgesteld moet worden. Bij dermabrasie van het hele gelaat en mechanische dermabrasie met roterende elementen wordt dit binnen 6 maanden niet aanbevolen en kan dit bij bepaalde patiënten een verhoogd risico op bijwerkingen geven (beide met een score B).

Laserbehandelingen
Het gebruik van lasers voor ontharing, vasculaire en non-ablatieve lasers en ablatieve fractionele lasers kan tijdens het gebruik van isotretinoïne en ook binnen 6 maanden na staken toegepast worden (score B). Volledig ablatieve lasers voor toepassing van het hele gelaat en andere lichaamsgebieden moeten tijdens gebruik en in de 6 maanden na staken vermeden
worden (score C).

Chemische peelings
Oppervlakkige chemische peelings kunnen veilig worden toegepast tijdens gebruik en in de 6 maanden na staken (score B). Voor diepe peelings zijn onvoldoende gegevens bekend om een advies te kunnen geven.

Chirurgische ingrepen
Bij oogheelkundige ingrepen moet isotretinoïne gestopt worden vanwege het risico van droge ogen tijdens de ingreep. Voor het doen van dermato chirurgische ingrepen waren de gegevens over isotretinoïne onvoldoende om advies te kunnen geven (score D). Uiteraard kunnen er situaties zijn waarin een dermato chirurgische ingreep medisch noodzakelijk is, ook tijdens het gebruik van isotretinoïne. Het voordeel van deze richtlijn is volgens de auteurs het sneller kunnen toepassen van littekenbehandelingen om zo de kwaliteit van leven te
verbeteren. Dit geldt met name voor acne patiënten.

Wat is nu een veilige dosering van isotretinoïne bij ingrepen?
Een hoge dosis van isotretinoïne (tot 80 mg) geeft mogelijk meer kans op bijwerkingen terwijl bij een lagere dosering van isotretinoïne (tot 40 mg) een behandeling verantwoord is volgens deze consensus (score C).

Carla Uppelschoten schrijft om de maand een artikel over huidaandoeningen en dermatologie in Vakmagazine De Beauty Professional. 

Reacties

  1. Even voor de duidelijkheid je hebt het hier over Roacutane toch?dat is beter bekend bij de SH, maar niet altijd is de propioni bacterie vernietigd hoor,wij zien dat het toch zei het in lichte mate de acne wat terug komt anders gaan wij onze klanten valse hoop geven!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen