Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Vanaf nu kunnen clienten geen botoxbehandelingen meer ondergaan bij kappers of zonnestudio’s. Dat was natuurlijk sowieso niet verstandig, maar in samenwerking met een gekwalificeerd cosmetisch arts is dat een ander verhaal. Op 12 november is het Kwaliteitskader Cosmetische Zorg gepubliceerd door het Zorginstituut Nederland (ZIN). Dit kwaliteitskader is de landelijke norm voor zorgverleners en klinieken om de kwaliteit van de cosmetische zorg te waarborgen. De NVCG (Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde) heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Catharina Meijer, voorzitter van de NVCG: “We zien de totstandkoming van dit kwaliteitskader als een cruciale stap in onze missie om de medisch-cosmetische sector verder te professionaliseren en deze medische discipline op (inter)nationaal niveau op de kaart te zetten.”

Beteugeling wildgroei niet-artsen

Meijer: “Cliënten hebben te allen tijde recht op de beste en veilige zorg, ook als het een (puur) cosmetisch doel heeft. De vraag naar cosmetische zorg groeit snel en daarom is het belangrijk dat er nu goede afspraken zijn gemaakt over de kwaliteitseisen die gesteld worden aan alle artsen die cosmetische zorg bieden. Belangrijke speerpunten in het kwaliteitskader zijn afspraken over betrouwbare en transparante voorlichting aan de cliënt en over samenwerking en kennisuitwisseling tussen artsen ten behoeve van continue kwaliteitsverbetering. Er is nu veel meer duidelijkheid over de opleidingseisen voor cosmetisch artsen. En er is nog een keer verduidelijkt dat niet-artsen niet bevoegd zijn voor deze behandelingen.”

Grote verantwoordelijkheid

In Nederland wordt het grootste aantal medisch cosmetische verrichtingen uitgevoerd door cosmetisch artsen. De NVCG vertegenwoordigt de cosmetisch artsen in Nederland met momenteel ruim 200 leden. Als initiatiefnemer van de stuurgroep Cosmetische Zorg heeft de NVCG een grote verantwoordelijkheid om – in samenwerking met andere medisch specialismen en de Patiëntenfederatie – de implementatie van het kwaliteitskader in goede banen te leiden.
Tandartsen mogen de botoxbehandelingen nog wel uitvoeren, mits zij aan de  benodigde bekwaamheidseisen voldoen.

 

 

0

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen