Verzorgde handen en nagels zijn een visitekaartje en vormen een eyecatcher. De consument kan hier uiteraard het nodige zelf aan doen: handcrème smeren, nagelriemolie gebruiken, vijlen, de nagels lakken. Voor de juiste producten kan ze uiteraard bij de nagelstylist terecht, net als voor een mooie set kunstnagels, een manicure of een gelnagellak. Tegenwoordig kan deze consument voor een gelnagellak ook heel eenvoudig een bezoekje brengen aan de drogisterij, waar ze voor een klein bedrag een complete set haalt om dit thuis zelf te doen. Veel nagelstylisten en groothandels bieden de pakketten (soms inclusief training) ook aan hun klanten aan. Ze kunnen het immers beter bij jou halen dan ergens anders, toch?

Hobby?

Ik denk dat nagelstyling een erg onderschat en ondergewaardeerd beroep is. Het wordt helaas vaak gezien als hobby of leuke bijverdienste. Toch is het (ook!) in dit beroep absoluut noodzakelijk om professioneel bezig te zijn en kennis te hebben van zowel de nagels (anatomie, pathologie) als de producten waarmee wordt gewerkt. Er wordt veel onprofessioneel werk geleverd en niet alleen door nagelstylisten op een zolderkamertje, waar trouwens ook genoeg talent tussen zit!

Ongelukkig voorval

Een tijd geleden ging ik regelmatig naar een schoonheidssalon bij mij in de buurt, die plotseling ook gelnagellakbehandelingen aanbood. Ik was verrast en toch ook wel een beetje sceptisch. Nadat ik informeerde of mijn schoonheidsspecialiste hiervoor een opleiding had gevolgd, verzekerde ze mij dat ze daar een ‘echte opleiding’ voor had gedaan. Die ‘echte opleiding’ bleek later een workshop van een uur te zijn geweest. Ik gaf het een kans en was best tevreden over het resultaat, aangezien mijn verwachtingen voor die prijs ook niet erg hoog lagen. Een aantal maanden kwam ik elke vier weken terug voor een nieuwe laag gel. De oude laag werd steevast verwijderd met een elektrische vijl, ook al had het bedrijf waar de cursus was gevolgd geadviseerd om dit met speciale folie te doen. Maar mijn schoonheidsspecialiste was ervan overtuigd dat dit haar minder tijd kostte. Ik voelde dat mijn nagels steeds dunner en gevoeliger werden. Tot het moment aanbrak dat een professionele nagelstyliste de laag eraf wilde halen, omdat mijn nagels schoon moesten zijn voor een nagelwedstrijd waar ik model zou zijn. Toen ze de laatste restjes verwijderde, stak ze met haar bokkenpootje door mijn nagelplaat heen. De tranen rolden over mijn wangen van de pijn. Mijn nagels waren zo beschadigd, dat ik wekenlang met pleisters om alle tien mijn nagels heb gelopen. Daarnaast was mijn carrière als model al voorbij voordat hij was begonnen. Zelf ga ik dus geen set aanschaffen om thuis mijn gelnagellak aan te brengen. Nagelstyling is een vak en daar heb je professionals voor; het is geen hobby waarmee je (semi-)amateuristisch met nagels kunt gaan spelen. Dit betekent overigens niet dat ik tegen nagelbehandelingen in de schoonheidssalon ben, mits daarvoor de juiste training of opleiding is gevolgd en daarnaar wordt gewerkt.

Informeren van de consument

Ik denk dat het belangrijk is dat professionele nagelstylisten en brancheorganisaties de consument informeren en de meerwaarde van de professional onderstrepen. Ook bloggers, redacteuren en journalisten hebben hier een aandeel in. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje en kan verstrekkende gevolgen hebben. Ieder zijn vak!

Birgitta van der Linden (BLUSH)

Profiel Bekijk al mijn artikelen

Gerelateerde berichten