Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

We gaan het koude herfstseizoen weer in, het seizoen waarbij je nagels minder hard groeien. Broodje Aap-verhaal? Nee hoor, het is niet alleen het gevoel dat sommige mensen hebben.  De groei van je nagels wordt echt beïnvloed door hormonen of het seizoen.

Nagelgroei
Een gezonde nagel groeit ongeveer 0,10 tot 0,12 mm per dag, waarbij vingernagels sneller groeien dan teennagels. Ook in de zomer groeien nagels dus sneller, wat komt door het warmere klimaat. Andere omstandigheden waarbij nagels sneller groeien is ondermeer bij zwangerschap, bij nagelbijten (door het bijten wordt de Matrix gestimuleerd) en bij bepaalde huidziekten zoals psoriasis.
Wanneer je veel koorts hebt of geen goed dieet hebt (vooral bij ondervoeding) groeien nagels juist trager. Bepaalde geneesmiddelen kunnen eveneens invloed hebben op de groei van je nagels. Een nagelaandoening zoals een schimmel- of kalknagel, heeft ook effect op de groei.

Zwakkere gezondheid
Door het groeiproces van je nagels, tonen de nagels altijd de gezondheidsstatus van een paar maanden geleden. Veel scheurtjes of een periode zwakkere nagels? Dan is de kans groot dat je het kunt terug herleiden naar een periode dat je minder fit was. Omdat de nagel zo’n 3,5 millimeter per maand groeit, is de zwakkere gezondheid tijdens het ontstaan/aanmaken van de nagel in de nagelmatrix pas beter zichtbaar wanneer het verder uitgroeit.

 

Reacties


Gerelateerde artikelen