Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Modelovereenkomsten vervangen sinds 1 mei 2016 de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie). Dit betekent een verandering voor freelancers in de beautybranche én ondernemers die zzp’ers inschakelen. Hoe zit dat precies?

Werkwijze aanpassen of modelovereenkomst

Jarenlang bood de VAR duidelijkheid over het feit of je als opdrachtgever loonheffing moest inhouden en betalen over het bedrag dat de freelancer of zelfstandige zonder personeel van je kreeg voor zijn of haar werkzaamheden. De zelfstandige vroeg deze verklaring zelf aan en ontving jaarlijks deze beoordeling. Kreeg je een VAR-wuo dan konden jij en de opdrachtgever er zeker van zijn dat er geen loonheffingen ingehouden en afgedragen moesten worden. Vanaf 1 mei 2016 is de VAR verleden tijd, al geldt er nog tot 1 mei 2017 een overgangsfase. Zzp’ers en opdrachtgevers hebben tot dan de tijd om te bepalen of het nodig is om hun werkwijze aan te passen en of het nodig is met een modelovereenkomst te werken.

Wel of geen modelovereenkomst

Maar hoe werken die modelovereenkomsten nu? Moet je echt bij iedere opdracht een nieuwe overeenkomst opstellen of kun je ‘m als de situatie zo klaar als een klontje is ook gewoon weglaten? De Belastingdienst bericht er op zijn website uitvoerig over. Kort samengevat: modelovereenkomsten zijn alleen nodig als je twijfelt over de arbeidsrelatie en zeker wilt weten of er geen sprake is van loondienst. Is er geen twijfel mogelijk, dan maak je gewoon afspraken met de opdrachtgever (of zzp’er als jij een freelancer wilt inschakelen) over de werkzaamheden. Twijfel je? Toets dan de samenwerking op basis van de bepalingen over wel of geen dienstverband van de Belastingdienst.

Welke modelovereenkomst gebruiken

Wil je zeker weten dat er geen sprake is van loondienst, maak dan gebruik van een modelovereenkomst. Bij iedere samenwerking waaraan je twijfelt, dien je deze opnieuw op te voeren. Dit betekent niet dat je steeds een nieuwe overeenkomst nodig hebt. Als de omstandigheden en werkwijze bij de verschillende opdrachtgevers of opdrachtnemers hetzelfde is, kun je gewoon dezelfde gebruiken. In veel gevallen zijn de algemene modelovereenkomsten die al goedgekeurd zijn door de Belastingdienst dan toereikend. Je kunt hier beoordelen of deze ook geschikt is voor jouw situatie en ‘m vervolgens downloaden.

Zelf een modelovereenkomst opstellen

Zit er geen geschikte bij de al vastgestelde modelovereenkomsten, dan kun je er zelf één opstellen en deze laten beoordelen door de Belastingdienst. Baseer deze op één van de algemene modelovereenkomsten of modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen, zodat er geen twijfel mogelijk is over het oordeel ‘dienstbetrekking’. Deze overeenkomst kun je vervolgens mailen naar de Belastingdienst. Binnen zes weken ontvang je een antwoord.

Wat zijn de risico’s?

Als de Belastingdienst na controle de verrichte werkzaamheden toch beoordeelt als een fictief dienstverband, dan wordt er loonheffing ingehouden bij de opdrachtgever over de uitbetaalde vergoedingen aan de opdrachtnemer. De opdrachtgever kan dit vervolgens weer doorbelasten aan de opdrachtnemer. Je bent hier samen verantwoordelijk voor, al ligt het initiatief volgens de Belastingdienst bij de opdrachtgever.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen