Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Aandacht voor lichaam én geest: dat is het kenmerk van een Mental Spa. In Nederland willen we massaal onthaasten, ontstressen en meer balans vinden. Het besef dat daar een verandering van de levensstijl voor nodig is, druppelt steeds meer binnen. Mentale rust creëer je door een beter bewustzijn, luisteren naar gevoel boven verstand, het loslaten van dwingende overtuigingen en perfectionisme. Niet iets dat je binnen een uur bereikt, dus. 

De consument die bij de schoonheidsspecialist in de stoel gaat liggen, komt in de meeste gevallen niet alleen voor huidverzorging of -verbetering. De klant wil het hoofd leeg maken, tot rust komen, genieten, ontspannen én de deur uitgaan met een gezonde teint op haar huid, minder rimpels of lijntjes en minder oneffenheden. Aangezien we altijd haast hebben en het toch best lastig is om tijd voor jezelf te maken, mag het dan ook allemaal binnen een uur, alsjeblieft? En dat is best een uitdaging, want zodra de specialist begint aan die behandeling van een uur zit het hoofd van de klant nog vol. Met een beetje geluk beseft zij (of hij) zich tegen het einde van dat uur dat ze niet volledig geniet, nog denkt aan die vervelende baas, die steeds krapper wordende deadline of die belangrijke afspraak. Een ontspannende massage heeft niet het gewenste resultaat als het hoofd vol zit met zorgen en stress. Lichaam en geest zijn één. Natuurlijk heeft zo’n massage een positief effect op de spieren, de doorbloeding en het afvoeren van de afvalstoffen, maar mentale rust vergt iets meer tijd en toewijding. 

Voorbeeldig Azië 

Aziaten zijn een volk waar wij als Nederlanders wat van kunnen leren. Massages, gezichtsbehandelingen, behandelingen voor de handen en voeten: het lijken voor de Aziaten eerste levensbehoeften. Het is namelijk niet ongebruikelijk om wekelijks een afspraak in te plannen om het lichaam te onderhouden en om tijd voor jezelf te nemen. 

De term Mental Spa is afkomstig uit Azië en heeft betrekking op alles wat de hersenen stimuleert, mentale rust brengt en balans aan het leven geeft. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan hersentraining met behulp van spelletjes (hersengymnastiek), een consult bij een coach of een behandeling bij een acupuncturist. Naast hard werken is ontspanning net zo belangrijk. In Nederland zijn we ons daar wel van bewust. Iedereen kent de term ‘Work hard, play harder’ wel, maar doen we er ook iets mee, brengen we het in de praktijk? Steeds meer mensen beseffen dat mentale rust een ‘state of mind is’, iets dat je niet binnen een uur bereikt en waar wat werk aan vooraf gaat. Goede voeding aangevuld met supplementen, regelmaat, voldoende nachtrust, beweging, niet roken, matig met alcohol, maar ook het loslaten van dwingende gedachten, overtuigingen en perfectionisme: allemaal van belang om uiteindelijk beter in je vel te zitten, meer energie te ervaren, meer balans te hebben en meer te genieten. En is dat niet waar het allemaal om draait? We leven nu, dus laten we ook genieten van dit moment. Laten we het niet alleen zeggen, maar het ook daadwerkelijk in de praktijk brengen. Een dagje sauna eens per jaar, een incidentele afspraak bij de schoonheidsspecialist of een ontspannende massage als we pijnlijke spieren hebben: het is niet voldoende en we verdienen méér. Ik vraag me dan meteen af: kun je als schoonheidsspecialist nog wel zonder een holistische benadering in je salon?

Stress: volksziekte nummer één

De Mental Spa in Nederland is al een tijd in opkomst. Yogascholen schieten als paddenstoelen uit de grond, workshops voor gezond koken worden druk bezocht, detoxen onder begeleiding ligt voor iedereen binnen handbereik en wellnessreisjes in binnen- en buitenland worden massaal geboekt. We kunnen in retraite gaan tijdens een lang weekend aan zee, waar we leren om tot rust te komen en los te laten met behulp van oefeningen en ademhaling, reisorganisaties bieden speciale programma’s aan voor mensen die overspannen zijn. Toch laten recente onderzoeken zien dat stress volksziekte nummer één is; steeds meer mensen ervaren op steeds jongere leeftijd een burn-out. Hoe kan dat als er zo veel voor handen is om in balans te komen? Ligt hier een kans voor schoonheidsspecialisten?

Wees geloofwaardig

Wat kun je als schoonheidsspecialist doen in jouw salon om tegemoet te komen aan een steeds groter wordende vraag naar innerlijk welzijn? In de jaren dat ik nu schrijf voor de beauty branche heb ik talloze experts gesproken; van psychologen tot marketeers, van commerciële coaches tot allerlei spirituele goeroes, en ze zeggen allemaal één ding (zelfs die commerciële coaches!): laat je niet leiden door anderen. Blijf altijd bij jezelf, luister naar dat onderbuikgevoel, weet wie jij bent en richt daar je leven naar in, zowel privé als zakelijk. Is voeding niet je ding, doe daar dan niets mee. Laat dat gedeelte over aan anderen. Als jij ergens een passie voor hebt, kun je dat veel beter ‘verkopen’ aan je klanten. Je behoudt je geloofwaardigheid. Je klanten voelen het aan als jij ergens niet helemaal achter staat. Bovendien, als jij iets aangaat wat helemaal past bij jouw behoeften en jouw persoonlijkheid, ben je veel gemotiveerder om daar alles over te leren en te weten. Door dat te integreren in jouw salon, onderscheid je je van anderen en geef je jouw bedrijf een unieke meerwaarde. 

Inspirerend praktijkvoorbeeld

Een schoonheidsspecialist vertelde me dat ze haar salon in hartje centrum van een grote plaats had verruild voor een salon in een buitengebied. Haar klantenkring is veranderd. De meeste klanten die ze voorheen had, zijn niet meegegaan. Die klanten vonden het een voordeel dat de salon in het centrum zat; een plek waar ze zo binnen konden stappen, zonder dat ze daarvoor eerst een stuk moesten rijden. Sommigen van hen hadden geen auto en de nieuwe locatie was met het openbaar vervoer lastig te bereiken. Waarom heeft deze beautyprofessional gekozen voor een andere locatie? Omdat ze zich daar, met haar eigen woorden, veel gelukkiger voelde. Ze vertelde me dat ze nu door het raam naar buiten kan kijken en een gevoel van vrijheid ervaart. Ze komt meteen tot rust als ze de vogels hoort fluiten en de blaadjes in de herfst van de bomen ziet dwarrelen. Tijdens een behandeling hebben zij en haar klant allebei een lach op hun gezicht. De klanten die ze nu aantrekt, passen veel beter bij haar en dus bij het concept van haar salon. Ze biedt nu ook Beauty Bootcamps aan in de buitenlucht in samenwerking met een trainer, die met haar klanten de bossen intrekt. Het was voor haar de beste keuze die ze kon maken en ze is nog nooit zo gelukkig geweest, vertelde ze. Omdat het nieuwe pand een goedkoper huurtarief heeft dan het oude pand, kon ze zich bij haar besluit permitteren dat niet alle klanten mee zouden gaan. Ze neemt nu ook de tijd voor een praatje onder het genot van een kop koffie of thee en leert haar klanten veel beter kennen. De mensen in de stad waren altijd gehaast, hadden kort de tijd en bij nader inzien had ze eigenlijk nauwelijks een band met hen. Als jij voelt dat je een verandering nodig hebt, dan moet je daar voor kiezen, was haar advies. Deze professional verlangde zelf naar meer rust en een betere band met haar klanten. Ik vind haar verhaal erg inspirerend. 

Geluk is succes

Natuurlijk hoef je niet meteen te verhuizen of Beauty Bootcamps in de buitenlucht aan te gaan bieden om tegemoet te treden aan de zoektocht van je klanten naar mentaal welzijn. Je kunt klein beginnen; elke aanpassing heeft al effect, zolang je het met de juiste motivatie doet. Laat je klant bijvoorbeeld zelf kiezen uit een etherische olie voor de massage. Mensen kiezen op basis van gevoel en dat gevoel daar mogen we met z’n allen meer naar luisteren. Licht de betekenis van de gekozen geur toe en je zult merken dat de olie precies aansluit bij wat iemand op dat moment nodig heeft. Geuren kunnen veel doen voor iemand en elke geur heeft zijn eigen verhaal en betekenis. Ook met muziek en licht in de salon kun je inspelen op de behoefte van je klant en een rustgevende sfeer creëren. Integreer bijvoorbeeld meditatie of mindfulness-oefeningen in je behandelingen of kies voor een persoonlijkere en individuelere benadering van je klanten dan je nu doet. Ga samenwerkingen aan met andere professionals op gebieden waar jouw interesses liggen, bijvoorbeeld met een acupuncturist, een yogaschool of iemand die reflexzonetherapie aanbiedt. Blijf geloofwaardig en doe geen dingen waar je zelf niets mee hebt of puur uit commercieel oogpunt. Niet iedereen is jouw klant, past bij jou en bij je salon, en dat is eigenlijk prima. Volg je hart, doe wat je gevoel je ingeeft en handel daar naar. Succes komt dan vanzelf, want eigenlijk is elke stap richting je eigen geluk een behaald succes en uiteindelijk het allerbelangrijkst. 

Comments


Gerelateerde artikelen