Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Een ingrijpende en vaak vervelende periode voor een vrouw. Dat is kort samengevat de overgang. Vrouwen worden geconfronteerd met allerlei onverklaarbare klachten, ondervinden stemmingswisselingen en de opvliegers zijn het meest bekende signaal. Ook de huid ziet er vaak onrustig uit tijdens de overgang. Hoe kun je daar als schoonheidsspecialist het beste mee omgaan?

Er is nogal wat verwarring over het verschil tussen de overgang en de menopauze. De laatste menstruatie is de menopauze en is pas vast te stellen als een vrouw al een jaar niet meer heeft gemenstrueerd. De menopauze is dan ook geen periode maar een tijdstip. Tijdens de menopauze produceren de twee eierstokken (ovaria) geen geslachtshormonen oestrogenen en progestagenen meer en zoekt het lichaam naar een nieuwe balans. Dit betekent het einde van een vruchtbare periode. Voor sommige vrouwen een moeilijke periode, anderen zijn blij met het uitblijven van de maandelijkse perikelen.

Effect op de huid
De overgang heeft zogezegd een enorme invloed op de conditie van de huid. Dit komt door de afname van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam, waardoor de hoeveelheid collageen in je huid evenredig daalt. Wist je dat dit jaarlijks met ongeveer twee procent afneemt en tegelijkertijd de dikte van je huid met ruim één procent afneemt?! Het resultaat is een verminderde stevigheid en structuur van de huid. Daarnaast neemt de elasticiteit van de huid af en daarbovenop kan de huid minder goed vocht vasthouden. De barrièrefunctie wordt daardoor slechter en de talgproductie neemt af. Het gevolg: de huid wordt droger en sneller geïrriteerd. Het is dan ook niet zo gek dat vrouwen rond de vijftig jaar klagen over hun rimpels, ingevallen wangen en een slappere, droge en onrustige huid.

Belangrijke rol
Als schoonheidsspecialist kun je een belangrijke rol spelen om de huid van je klant in de overgang te verbeteren. Belangrijk is om bij aanvang van een behandeling de huid zo mild mogelijk te reinigen. Omdat de oudere huid steeds meer moeite krijgt met het kwijtraken van de laag dode huidcellen, kan ze enorm opfrissen van een peeling. Het gebruik van borstels of een massage om de doorbloeding van de huid te stimuleren kan fijn zijn. Wees echter wel voorzichtig met ‘te harde’ gezichtsborstels en huidrollers met naaldjes (microneedling). Deze middelen kunnen de huid ook stuk maken. Wees bij de oudere, dunner wordende huid ook voorzichtig met ontharingsmethoden als waxen. Er kunnen gemakkelijk kleine beschadigingen ontstaan, en als gevolg daarvan postinflammatoire hyperpigmentatie (pigmentvlekjes).

+1

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen