Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Melanotan, je hebt er vast wel eens van gehoord. Met dit synthetische hormoon zou je bruin worden zonder de risico’s die gewoon in de zon liggen met zich meebrengt. Maar wat is melanotan nu eigenlijk en wat doet het? In dit artikel lees je er alles over.

Synthetisch hormoon

Melanotan is een synthetisch hormoon dat huidpigmentatie veroorzaakt. Dit doet het door melanogenesis, ofwel door huidcellen meer melatonine te laten produceren. Het gevolg van dit proces is dat de huid bruiner wordt.

Oorspronkelijk werd melanotan in Amerika ontwikkeld om huidkanker te voorkomen; een huid met meer pigment is minder gevoelig voor zonlicht en zou zo dus beter beschermd zijn tegen huidkanker.

Hoewel testen de beschermende werking van melanotan aantoonden, is meer onderzoek nodig. Het middel is dan ook in geen enkel land gecommercialiseerd als geneesmiddel en ook het Europees Geneesmiddelenbureau staat het gebruik ervan niet toe. Dit betekent dat melanotan een illegale drug is.

Cosmetisch gebruik

Doordat het gebruik van melanotan zorgt voor een egaal bruin kleurtje, wordt het middel tevens cosmetisch toegepast. Ook als cosmetisch middel is het hormoon nergens toegestaan.

Desondanks is het middel op internet makkelijk te verkrijgen; de afgelopen jaren is het aantal aanbieders van Melanotan voor cosmetisch gebruik zelfs explosief gestegen. Het middel is zo gewild dat er wordt gesproken van de ‘Barbie Drug’-hype.

Toepassing van Melanotan

Mensen die melanotan op internet bestellen, spuiten het bij zichzelf in de buikwand in. De hoeveelheid die ze inspuiten, hangt samen met hun gewicht. ‘Verantwoord’ gebruik betekent dat je per dag een kleine dosis inspuit, zodat het effect rustig wordt opgebouwd. Heb je eenmaal de juiste ‘bruiningsgraad’ bereikt, dan is één dosis per week voldoende om de bruine kleur te onderhouden.

Als je het middel bestelt op internet, krijg je er een handleiding bij; ook zijn er op Youtube volop filmpjes die stap voor stap uitleggen hoe je ermee aan de slag kunt.

De risico’s

Feit blijft dat melanotan illegaal is, als geneesmiddel én als cosmetisch middel. Niemand weet wat de effecten van het gebruik ervan op langere termijn zijn, aangezien deze niet voldoende onderzocht zijn. De lijst van mogelijke bijwerkingen is indrukwekkend: van huidpigmentatie en misselijkheid tot hoofdpijn, lethargie en anafylactische shock. Een ander risico dat je loopt bij gebruik van de ‘Barbie Drug’ is dat je niet weet welke ingrediënten het middel dat je op internet bestelt naast melanotan bevat. Omdat het hormoon illegaal is, vindt er op geen enkele wijze controle plaats.

Lekker natuurlijk bruin

Iedereen maakt zijn eigen keuzes, alleen in het geval van het gebruik van het ‘wondermiddel’ melanotan is er misschien wel te weinig feitelijks waar je je keuze op kunt baseren…

Gelukkig is bruin worden zónder illegale middeltjes ook nog altijd een optie: adviseer je klanten om gewoon met beleid en met een goede zonbescherming af en toe heerlijk even te gaan zonnen! Of wat dacht je van bruin worden door lekker en gezond te eten? Voedsel dat natuurlijke carotenoïden bevat, levert bij (bijna) dagelijks gebruik naar verluidt na een maand al een bruinere huid op. Adviseer dus vooral wortel, spinazie, abrikoos en meloen op je menu voor een gezond bruin kleurtje!

Comments


Gerelateerde artikelen