Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Vitiligo is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door het ontstaan van witte pigmentloze plekken. In Nederland zijn er ongeveer 240.000 patiënten met vitiligo. Mij kwam een onlangs verschenen nieuw boekje over vitiligo onder ogen: ‘Leven met vitiligo’. Het is een informatief en inspirerend boekje voor vitiligo patiënten, hun familie, vrienden en voor ouders van kinderen met vitiligo.

Je psychische welbevinden wordt voor een groot deel bepaald door je uiterlijk. Je hele identiteit kan hierdoor veranderen. Het boek kan, in mijn optiek, een grote steun zijn voor mensen met vitiligo. Het geeft nieuwe adviezen en inzichten, zoals het feit dat een kwart van de patiënten ook last heeft van jeuk. Zonnebaden werd vroeger afgeraden, het advies nu is dat zonnen mag, uiteraard met goede zonnebrandcrème met UV-A en UV-B filters om te zorgen dat de huid niet verbrandt.

De schoonheidsspecialiste of huidtherapeute zijn de aangewezen personen om goede adviezen en tips geven over camouflerende middelen. Welke kleurencombinatie is geschikt, welke producten gebruik ik daarvoor in combinatie met een goede huidverzorging en zonbescherming. Het aanleren van het aanbrengen van camouflage producten behoeft goede uitleg en vergt enige oefening. Een ideaal camouflage middel is niet afwasbaar, sluit de huid niet af, is verkrijgbaar in vele kleurencombinaties, wekt geen irritatie op en ziet er natuurlijk uit.

Tevens is het mogelijk om zelf-bruinende crèmes te gebruiken. Ook hierbij zijn goede uitleg en adviezen van belang. Het klinkt heel ideaal, maar dat is het niet altijd. Niet alle huidtypen zijn geschikt om een zelf-bruinende crème te gebruiken. Productkennis en ervaring heb je nodig om de juiste kleur te vinden die het dichtst bij de eigen huidskleur komt. In de praktijk kiest men meestal voor een zelf-bruinende crème op het lichaam en voor camouflageproducten voor het gelaat.Geen vitiligohuid of – patiënt is hetzelfde   En elke patient behoeft dus een gerichte aanpak.

De auteur van het boek Het boek ‘Leven met vitiligo’ is de gerenommeerde pigmentspecialist dr. Wietze van der Veen, jarenlang hoofd van het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) in het AMC in Amsterdam. Het boek telt ruim 100 bladzijden en kost 17,95 euro (ISBN 9789491549588). Het is te koop bij Bol.com maar ook bij de boekhandel bij jou in de buurt.

Dit artikel is geschreven door Erna de Lange. 

Comments


Gerelateerde artikelen