Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De lente heeft zijn intrede weer gedaan en de eerste zonnestralen laten de huid kleuren. In eerste instantie krijgen we hier vaak een mooi bruin kleurtje van, maar na langere tijd, ongeveer 20 jaar, zien we de bijeffecten van de zon op de huid. Een voorbeeld hiervan is hyperpigmentatie ofwel lentigo solaris. In de volksmond noemen we deze vlekjes ook vaak ‘levervlekken’.

Lentigo betekent: pigmentvlek. En solaris: zon. Een pigmentvlek ontstaan door de zon. Hoe vaker de blanke huid is blootgesteld aan zonlicht, hoe groter de kans is dat lentigo solaris ontstaat. Deze bruine vlekken behoren net als de sproetjes en de moedervlekken tot de pigmentvlekken. Lentigo solaris is een goedaardige, gepigmenteerde huidafwijking. De pigmentcellen in de huid raken door de UV-stralen beschadigd en functioneren niet meer goed, waardoor ze teveel pigment aanmaken. Lentigo solaris is egaal bruin gepigmenteerd en ligt plat op de huid. We zien deze pigmentaties vaak op de handen, de armen en het gelaat. Bij mannen komen ze vaak voor op een kaal hoofd . Ook zonnebankliefhebbers hebben een verhoogde kans op het krijgen van lentigo solaris.

Het komt soms voor dat kwaadaardige pigmentcellen zich ontwikkelen in lentigines. Dit wordt lentigo maligna genoemd. Dit is het laatste stadium vóór melanoom, een agressief groeiende huidkanker die de neiging heeft relatief snel uit te zaaien. Lentigo maligna is een grillig gevormde, onregelmatig bruin tot zwart gekleurde vlek. We onderscheiden de lentigo solaris en de lentigo maligna dan ook door de kleur en de vorm.

Hoe worden ouderdomsvlekken behandeld?

Een lentigo solaris is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden. Maar omdat we deze vaak ontsierend vinden kunnen de vlekken verwijderd worden. De CO2 laser, de fractora en de Q switched lasers zijn geschikt om de lentigo solaris te behandelen. Deze lasers absorberen het pigment waardoor de pigmentcellen naast elkaar gerangschikt worden in plaats van op elkaar. Met ongeveer 1 tot 3 behandelingen zal in de meeste gevallen de lentigo solaris verdwenen zijn. Een andere optie is tretinoïde crème (vitamine A ). Deze crème kan eventueel gebruikt worden in combinatie met een hydrochinon crème. Beide crèmes moeten door een huisarts of dermatoloog worden voorgeschreven. Tretinoïde zorgt voor afschilvering van de huid, waardoor hydrochinon dieper in de epidermis kan werken. Hierdoor worden de pigmentcellen aangepakt. Ook niacinamide crème (vitamine B3) werkt bij lentigo solaris. Een hoge concentratie glycolzuur (vanaf 40%) kan het pigment wat verminderen, maar verwacht hierbij geen wonderen. Een andere optie is cryotherapie. Hierbij word de lentigo solaris aangestipt met een vloeibare stikstof waardoor de plek bevriest. Dit dient kort te gebeuren, aangezien bij te lang doorvriezen er een litteken kan ontstaan. Een laser is een veiligere methode omdat je de golflengte (diepte) en de duur kan aanpassen.

Omdat lentigo solaris een teken is van zonneschade, kun je je klanten adviseren om voorzichtig te zijn met de zon. Dit betekent dat ze zich moeten beschermen met een zonnefactor van minimaal 20 SPF. Deze zonnebrandcrème moet meerdere keren per dag worden aangebracht op de huid. Daarmee voorkomen we niet alleen lentigo solaris, maar misschien nog wel belangrijker: huidkanker.

Als je een vorm van pigmentatie niet vertrouwt is het belangrijk om de klant naar de huisarts door te sturen zodat deze de vlek kan bekijken. Pas dus op met de zon en bedenk dat zonneschade aan de huid pas over 20 jaar zichtbaar is.

Dit artikel verscheen in het Beautyspot.nl printeditie magazine zomer 2015

Comments


Gerelateerde artikelen