Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

In vakblad De Beauty Professional heb je een artikel kunnen lezen over het microbioom, geschreven door Lorette van ’t Hof. Een interessant artikel waar natuurlijk nog veel meer over te vertellen is. Omdat er zoveel over te vertellen is, hebben we ervoor gekozen nog een deel op beautyspot.nl te publiceren. Hieronder kun je rustig verder lezen over hoe je de huidbarrière kunt beoordelen. 

De huid werkt als een barrière tussen ons innerlijke lichaam en de buitenwereld. De functie van de huidbarrière is nauw verbonden met de gezondheid van de huid: een gezonde huid zal een sterke barrière tonen. Beoordeling van de barrière kwaliteit wordt meestal uitgevoerd door het meten van de zogenaamde transepidermale water verlies meting (Transepidermal waterloss). Dit is de hoeveelheid water die door de huid aan de buitenzijde verdampt. Als de barrière beschadigd of uit balans is, zal een hoger water verlies gemeten worden. Er zijn verschillende sondes voor deze meting beschikbaar. Een gezonde huid gemeten bij ideale omgevingscondities, toont een TEWL tussen 7-15 g/h/m2.

Hydratatie meting
De capaciteit van het vocht in het stratum corneum is afhankelijk van de aanwezigheid van natuurlijke vochtinbrengende factoren en een intacte huidbarrière functie. Dit wordt echter beïnvloed door vele externale invloeden zoals droge lucht, afwezigheid van talg, veelvuldig wassen etc. De droge huid ziet er niet alleen dof of schilferig uit, maar kan ook leiden tot kleine beschadigingen in het huidoppervlak waar verontreinigingen zich makkelijk in kunnen vestigen. Het vocht moet daarom goed in balans zijn.

De aanwezigheid van vocht op diverse huidgedeelten varieert. Bij drogere huidgedeelten komen minder bacteriesoorten voor dan op goed gehydrateerde gebieden. Het watergehalte in het stratum corneum beïnvloedt dus ook het microbiële milieu. Een goede balans is essentieel! De corneometer® staat bekend als de gouden meetstandaard om hydratatie in het stratum corneum te bepalen. De meet diepte kan doordringen in de huid tot 50 μm, maar de belangrijkste meting vindt plaats in de eerste 15 μm van het huidoppervlak. Dit is de laag die beïnvloed wordt door de omgeving factoren en de conditie ervan kan worden geoptimaliseerd door het gebruik van moisturizers!

PH-waarde van de huid
De pH-waarde van de huid is essentieel voor het welzijn van de bacteriële omgeving van de huid. Veel bacteriën van het gezonde microbioom leven bij voorkeur in een zure omgeving en werken samen met elkaar in symbiose, om deze ideale micro-omgeving te behouden. Een pH-meting van de huid kan aantonen of de juiste producten worden gebruikt. Indien dit niet het geval is kan dit leiden tot een verschuiving van de pH-waarde.
De interne omgeving van het lichaam behoudt een meer of minder neutrale pH-waarde van 7-9. Van neutrale pH-waarden in de onderste epidermis, er is een afname van pH-waarden naar het huidoppervlak. Afhankelijk van de lichaamslocatie, leeftijd, geslacht en vele andere interne en externe factoren, zullen de waarden van het huidoppervlak variëren tussen pH 4-6. De zure pH-waarde van het huidoppervlak en de hydrolipidefilm wordt toegeschreven aan verschillende factoren zoals: vrije vetzuren uit de lipiden, afgiften van de talgklieren, melkzuren uit de zweetklieren, microbiële en endogene processen en andere parameters beïnvloeden deze. Het schoonmaken van de huid met zeep zal leiden tot een verschuiving van de pH-waarde, maar een gezonde huid zal in staat zijn om deze verstoring binnen een bepaalde tijdsperiode weer te herstellen. Frequent wassen met niet juiste producten kan leiden tot cumulatieve effecten en kan ernstige schade toebrengen aan de huidbarrière.

De zure pH-omgeving op het huidoppervlak is niet alleen, zoals eerder vastgesteld, een bescherming tegen invallende organismen. Meer recente studies hebben aangetoond dat de vorming van belangrijke enzymen die nodig zijn voor het triggeren van barrière-gerelateerde processen, sterk afhankelijk is van specifieke pH-waarden. Hogere pH-waarden op bepaalde lichaamsplaatsen zoals de oksel of de interdigitale gebieden zoals bv tussen de tenen bevorderen de kolonisatie van bepaalde geurproducerende of schadelijke bacteriën en schimmels.
Vooral atopische dermatitis is vaak gekoppeld aan verhoogde pH-waarden en tegelijkertijd een andere samenstelling van de bacteriële associaties met een verhoogde aanwezigheid van Staphylococcus aureus. Een pH-meting kan aantonen of verandering van de pH-waarde door andere product toepassing, tot stand kan komen.

Huid talg
De Cambridge Dictionary beschrijft dat lipiden, ‘een olieachtige stof’, geproduceerd door de talgklieren huid en haar glanzend zacht maken en voorkomen dat de huid uitdroogt. Talg komt voor op verschillende huidgedeelten. In het gezicht en op de hoofdhuid zijn de talgniveaus het hoogst. Andere huidgedeelten vertonen veel lagere waarden zoals de wangen. Het talg gehalte heeft een grote invloed op het microbiële leven op de huid. Vooral de Anaerobe Propionibacterium acnes bacteriën verkiezen graag talgrijke omgevingen. De rol van talg bij atopische dermatitis is door verschillende onderzoeken in het verleden verworpen. Meer recente studies hebben echter aangetoond dat bij huidaandoeningen als atopische dermatitis, talg niveaus aanzienlijk lager zijn dan bij gezonde individuen. Een verhoogde talgproductie kan waargenomen worden bij acne maar lang niet altijd. In de hedendaagse praktijk zien we steeds meer acne voorkomen op droge tot zeer droge huid condities.

Hoe kunnen we talg meten op de huid?
De Sebumeter® is het standaardapparaat om de talg afgifte op het huidoppervlak te meten. De speciale matte tape wordt transparant bij absorptie van talg wat aanwezig is op het huidoppervlak. De mate van transparantie van de tape wordt gemeten. Deze meting van talg is een wereldwijde wetenschappelijke standaard.
De Propioni bacterie acnes bacterie zichtbaar maken
U kunt ook de aanwezigheid van acne bacteriën aantonen met behulp van gespecialiseerde camera-apparatuur. De Propionibacterium acnes produceert porfyrines die een autofluorescentie vertonen wanneer ze blootgesteld worden aan speciaal UV-licht. Hoewel deze bacteriën gevonden kunnen worden op elke gezond persoon, vooral op de vette huidgedeelten, vormen hun activiteit een probleem voor de acne-gevoelige huid. De analyse van de propioni bacterie kan informatie geven over de locatie waar de bacterie het meest actief is en de werkzaamheid van speciale anti-acne producten aantonen. Deze analyse kan uitgevoerd worden met behulp van een Visiopor PP34 camera. Speciale software zal het aantal, de oppervlakte en de intensiteit van de fluorescentie evalueren voor de vergelijking van de onbehandelde huid tot de behandelde huid.

Conclusie
Onderzoek naar het microbioom is een interessant en een trendy onderwerp dat zich zeker verder zal door ontwikkelen. Ondanks het intensieve onderzoek tot nu toe toont het microbioom enorme inter-en intra individuele variaties en is er nog geen wetenschappelijke consensus over de perfecte samenstelling. Microbiotische analyse kan momenteel in de meeste gevallen nog niet geheel het bevredigende bewijs van de werkzaamheid van pre-en probiotica producten ten aanzien van gezondheid van de huid aantonen. Claims die worden toegeschreven aan microbiotic producten kunnen wel met zekerheid worden bewezen door het gebruik van traditionele biofysische testmethoden en beeldvorming. Er is nog veel onderzoek nodig naar huidbarrière invloeden van cosmetische producten op het microbioom.
In de praktijk kunnen we, door de huidbarrière functie te meten en te monitoren, de klant een advies op maat geven hoe de huid ‘zoals beschreven het unieke microbioom’ het beste verzorgd en behandeld kan worden.

Literatuur:
1. Robert Koch: Die Ätiologie der Tuberkulose. In: Gesammelte Werke von Robert Koch. Hrsg. von Julius Schwalbe, Band 1, Georg Thieme, Leipzig (1884) 1912, S. 467–565.
2. https://www.genome.gov/human-genome-project
3. NIH Human Microbiome Project, https://www.hmpdacc.org/overview/
4. Vijay Kumar Patra, Karin Wagner,Velmurugesan Arulampalam, Peter Wolf: Skin Microbiome Modulates the Effect of Ultraviolet Radiation on Cellular Response and Immune Function, iScience 15, 211–222, May 31, 2019, https://doi.org/10.1016/ j.isci.2019.04.026
5. Alan M. O’Neill, Richard L. Gallo: Host-microbiome interactions and recent progress into understanding the biology of acne vulgaris, Microbiome (2018) 6:177, https://doi.org/10.1186/s40168-018-0558-5
6. Kazumasa Iwamoto, Masaya Moriwaki, Ryu Miyake, Michihiro Hide: Staphylococcus aureus in atopic dermatitis: Strain-specific cell wall proteins and skin immunity, Allergology International 68 (2019) 309-315.
7. E.K. Costello, C.L. Lauber, M. Hamady, N. Fierer, J.I. Gordon, R. Knight: Bacterial community variation in human body habitats across space and time, Science. 2009 Dec 18;326(5960):1694-7. doi: 10.1126/science.1177486. Epub 2009 Nov 5.
8. B. Dreno, E. Araviiskaia, E. Berardesca, G. Gontijo, M. Sanchez Viera, L.F. Xiang, R. Martin,T. Bieber: Microbiome in healthy skin, update for dermatologists, JEADV, 2016, 30, 2038–2047, DOI: 10.1111/jdv.13965.
9. J. Kottner: Transepidermal Water Loss in Young and Aged Healthy Humans: A Systematic Review and Meta-Analysis, Arch. Dermatol. Res., 23 January 2013, Volume 305: Pages 315-323, DOI: 10.1007/s00403-012-1313-6.
10. M. Guzman-Alonso, T.M. Cortazar: Water content at different skin depths and the influence of moisturizing formulations, Household and Personal Care Today, February 2016, Volume 11(1): Pages 35-40
11. Rippke F et al: The acidic milieu of the horny layer: New findings on the physiology and pathophysiology of skin pH. Am J Clin Dermatol 2002, Volume 3: Pages 261–272.
12. Strunk M et al: Regeneration des physiologischen Hautoberflächen-pH nach Anwendung von Hautreinigungsmitteln, Poster, 13. Dermatologisches Alpenseminar Grainau, 2018
13. Korting HC et al: Mikrobielle Flora und Geruch der menschlichen Haut. Hautarzt 1988; Volume 39: Pages 564–568.
14. Stenzaly-Achtert S et al: Axillary pH and influence of deodorants. Skin Research & Technology, 2000, Volume 6: Pages 87–91.
15. https://dictionary.cambridge.org/de/worterbuch/englisch/sebum
16. P.G. Sator et al: Comparison of Epidermal Hydration and Skin Surface Lipids in Healthy Individuals and in Patients with Atopic Dermatitis, J. Am. Acad. Dermatol., 2003, Volume 48: Pages 352-358; DOI: 10.1067/mjd.2003.105
17. G. Lanzendörfer, C.Uhl: How Effective is Your Anti-Acne Product, SPC, December 2018, Volume 91 (12): Pages 64-66
18. J. Fluhr et al: Full Body-Skin Mapping for Six Biophysical Parameters: baseline Values at 16 Anatomical Sites in 125 Human Subjects, Skin Pharmacology & Physiology, 2012, Volume 25: Pages 25-33, DOI: 10.1159/000330721
19. H. Dobrev: Fluorescence Diagnostic in Patients with Acne, Photodermatol. Photoimmunol. Photomed., December 2010, Volume 26(6): Pages 285-289. DOI: 10.1111/j.1600-0781.2010.00541.x.
20. J.E. Wahlberg, M. Lindberg: Assessment of Skin Blood Flow – An Overview, in Bioengineering of the Skin: Cutaneous Blood Flow and Erythema (Berardesca E, Ed.), 1995, Pages 23-27
21. Torbjörn Egelrud: Desquamation in the Stratum Corneum, Acta Derm. Venereol. 2000; Supp. 208: 44-45

 

Geen abonnee, wil je wel iedere maand De Beauty Professional op je deurmat? Neem een abonnement! 

Wil je meer soortgelijke artikelen bekijken, lees dan hier verder.

Reacties

  1. Steeds meer schoonheidsspecialisten adviseren (na een korte training) probiotica. De darmflora kan geoptimaliseerd worden waarbij er keuze is uit ruim 20 verschillende bewezen supplementen, afhankelijk van leeftijd en eventuele verstoringen in de spijsvertering. Voor de huidverzorging is een nieuwe lin verzorgende producten beschikbaar met stabiele probiotica.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen