Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Laserontharing wordt vaak ‘permanent ontharen’ genoemd. Ten onrechte, want geen enkele laser laat alle haren voorgoed verdwijnen. Toch zijn er zeker mooie resultaten mee te behalen.

Wat is laserontharing?

Laserontharen werkt volgens het principe van selectieve fotothermolyse. De laserstraal wordt door een specifieke structuur in de huid geabsorbeerd. In het geval van ontharing gebeurt dat door de melanine in de haarzakjes. Door de warmte die hierbij vrij komt worden de haarzakjes vernietigd – er kan dus geen haar meer uitgroeien. 

Laser of IPL?

IPL (Intense Pulsed Light) werkt volgens hetzelfde principe als laser, maar er is ook een groot verschil. Laserlicht heeft één specifieke golflengte, terwijl IPL gebruik maakt van verschillende golflengtes. IPL kan daardoor voor meerdere doeleinden ingezet worden. IPL onthaart minder effectief dan laser: bij IPL is de restbeharing ongeveer 20 tot 25% en bij laser ligt dat rond de 10%. Daar staat tegenover dat je met IPL sneller werkt omdat er een groter gebied tegelijk behandeld kan worden. Ook is IPL minder pijnlijk en is de hersteltijd korter. 

Definitief of niet?

Hoewel de haargroei duidelijk vermindert, is er geen sprake van totale definitieve ontharing. Alleen haarfollikels die zich in de anagene (‘groei’) fase bevinden, worden verwijderd. Follikels in de telogene (‘rust’) fase, blijven ongemoeid. Daarom zijn altijd meerdere behandelingen met tussenpozen nodig om zoveel mogelijk follikels te vernietigen. Zelfs na een serie behandelingen zullen er nog haarzakjes zijn die overleven. Daarom spreken we liever van ‘haarreductie’ of ‘langdurige ontharing’.

Wel of niet in de schoonheidssalon?

Ontharen met een laser of IPL is niet zonder risico’s. Wanneer deze krachtige apparatuur niet goed wordt gebruikt, bestaat de kans op (diepe) brandwonden en pigmentverschuivingen. Laserontharen is echter niet aangemerkt als voorbehouden behandeling, wat betekent dat ook behandelaars zonder BIG registratie de behandeling mogen uitvoeren. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel om huidtherapeuten toe te voegen aan het BIG register. Daarmee wil het kabinet bereiken dat alleen goed opgeleide behandelaren laserbehandelingen mogen uitvoeren. De ANBOS en NVGC zijn het daar niet mee eens; zij willen laser en IPL voor de salon behouden. Voorwaarde is dan wel dat schoonheidsspecialisten een gedegen vakopleiding volgen, zoals de specialisatie Ontharingstechnieken die de ANBOS aanbiedt.

Comments


Gerelateerde artikelen