Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Over verzekeringen als aansprakelijkheid en inboedel/inventaris heb je waarschijnlijk als ZZP’er al nagedacht én geregeld. Maar wat als er iets met jou gebeurt?

Ik ken ze, ondernemers die hardop durven te roepen “Ik ben nooit ziek”, de diehards die snipverkouden door bikkelen en niet voor een gat te vangen zijn. Ook ik was vrij zelden ziek, of in ieder geval nooit echt ziek genoeg om mijn werk niet meer uit te kunnen voeren. Was…

Nu ben ik vier maanden zwanger en word ik al drie maanden geteisterd door ernstige misselijkheid, niet te negeren hoofdpijn en heb ik totaal geen energie meer in mijn lijf. Ik heb me erbij moeten neerleggen. Ik kan geen behandelingenmeer geven, en als ik het wel doe dan eindig ik uitgedroogd en uitgeput in het ziekenhuis, zo blijkt nu. Als werknemer zou ik nu in de ziektewet terecht komen, maar dat vangnet heb je als ZZP’er niet.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Wat als jij een been/arm breekt of op een andere manier langdurig (verminderd) arbeidsongeschikt wordt? In zo’n geval kun je dus niet (volledig) je werk uitvoeren en valt een deel van je inkomen weg. Als ZZP’er kun je je hiervoor verzekeren.

Er bestaan geen standaard AOV verzekeringen. De verzekering moet je op maat laten maken. Je moet je dus afvragen hoeveel inkomen je wil laten verzekeren, per wanneer je de verzekering wil laten uitkeren (op de eerste dag van het arbeidsongeschikt zijn, of heb je zelf een reserve potje en laat je pas na 3 maanden uitkeren). Wil je een eenmalig bedrag, of geef je de voorkeur aan maandelijks een bedrag? Afhankelijk van je wensen zijn er verzekeringen* vanaf ongeveer €10,- per maand, maar de meest gangbare arbeidsongeschiktheidsverzekeringen liggen rond de €25,- tot €40- per maand. Let op! Vaak wordt er een medische verklaring gevraagd voor het afsluiten van een AOV (wordt door een bedrijfsarts afgenomen) en sommige verzekeringsmaatschappijen vragen een eenmalig afsluitbedrag van enkele honderden euro’s.

Zelfstandig en Zwanger (ZEZ)
Mocht je zwanger zijn dan ben je gelukkig niet verplicht om door te werken tot de laatste dag en je hoeft ook niet een dag na de bevalling weer aan het werk te gaan. Als ZZP’er heb je recht op een uitkering van ten minste 16 weken (gelijk aan het verlof). Deze uitkering is opgenomen in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en kun je aanvragen via het UWV. De hoogte van de ZEZ is maximaal de hoogte van het minimumloon (hier heb je recht op als je het voorgaande jaar minimaal 1225 hebt gewerkt). Heb je minder uren gewerkt dan zal er een berekening worden gemaakt van de hoogte van je uitkering. De uitkering is zeer eenvoudig aan te vragen via het UWV, je hebt wel een zwangerschapsverklaring nodig van de gynaecoloog of verloskunde praktijk en een kopie van je aangifte inkomsten belasting.

* Uitgaande van het beroep schoonheidsspecialist met een inkomen van €17000,- per 12 maanden.

Dit artikel is geschreven door Daphne Neufeglise

Comments


Gerelateerde artikelen