Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Transpireren is voor het lichaam de belangrijkste manier om warmte kwijt te raken, dit gebeurd door onze zweetklieren. Bij een normale zweetproductie scheidt het lichaam ongeveer 300 tot 500 milliliter zweet uit. Sommige mensen produceren meer transpiratievocht dan normaal om hun temperatuur te kunnen reguleren. Dit wordt hyperhidrose genoemd. Maar er zijn ook mensen die nauwelijks zweten, zelfs niet na een intensieve work-out in de sportschool. Wanneer iemand overmatig zweet kan dit een belemmering vormen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het geven van een hand of het dragen van gekleurde kleding. 

Zweetklieren 

Het meeste zweet wordt geproduceerd door de eccriene zweetklieren die verdeeld zijn over het hele lichaamsoppervlak. We hebben gemiddeld zo’n 2 tot 5 miljoen zweetklieren. Het zweet dat deze eccriene zweetklieren produceren, bestaat voor ongeveer 99% uit water. Hyperhidrose zien we vaak op de handen, de oksels, de voeten, de liezen en het gezicht. 

Primair en secondair hyperhidrose

Er wordt onderscheid gemaakt tussen primair en secundair hyperhidrose. Bij de meerderheid van alle gevallen kan er geen directe oorzaak gevonden worden, dit wordt primaire hyperhidrose genoemd. Bij 30 tot 50% van alle gevallen komt het in de familie voor, dit duidt op een erfelijke aanleg.

Wanneer alle zweetklieren over het gehele lichaam overmatig actief zijn, ligt de oorzaak meestal bij een onderliggend probleem. Deze vorm wordt secundaire hyperhidrose genoemd. Onderliggende problemen kunnen zijn: overgewicht, menopauze, diabetes, schildklierproblemen, infecties of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Tevens kunnen psychologische aspecten de oorzaak zijn van secundaire hyperhidrose. 

Behandelingen

De eerste stap naar een behandeling is het stellen van een diagnose door een arts. Vaak hebben mensen zelf al geëxperimenteerd  met verschillende crèmes en lotions die vaak niet voldoende werken bij hyperhidrose. Een behandelaar kan verschillende behandelingen aanbieden. Er zijn tijdelijk en definitieve behandelingen die toegepast kunnen worden bij hyperhidrose. 

Botulinetoxine oftewel botox is een tijdelijke behandeling die de zweetklieren stil legt zodat ze geen zweet meer kunnen produceren.  De injecties met botox in voetzolen en handen is erg pijnlijk en kan daardoor niet toegepast worden zonder lokale verdoving. De oksels zijn veel beter te verdragen waardoor lokale verdoving niet nodig is. De zweetklieren worden ongeveer 3-6 maanden stil gelegd. Over het algemeen wordt er minder zweet geproduceerd na meerdere behandelingen waardoor er een langere periode tussen de behandelingen kan zitten. 

Lontoforese is ook een tijdelijke behandelingen van alleen de handen, voeten en oksels waarbij het gebied in water wordt geplaatst waarin een zwakke stroom wordt opgewekt. Hoewel er geen bewijs bestaat omtrent het werkingsmechanisme gaat men ervan uit dat er een tijdelijke blokkade optreedt van de zweetklieruitgang. Dit resulteert in minder zweten. De behandeling dient drie tot vijf keer per week te worden herhaald. Het resultaat is zeer wisselend. 

Een definitieve behandeling is doormiddel van energiegolven, deze energiegolven geven warmte af waardoor er thermolyse (afbraak van zweetklieren) plaatsvindt. Meestal is één behandeling effectief, echter kan het zo zijn dat er 2 behandelingen nodig zijn voor een blijvend resultaat.

Chirurgie van oksels en handen wordt toegepast wanneer alle andere behandelingsmogelijkheden geen gunstig resultaat geven. Onder algehele narcose wordt er een sneetje van minder dan één centimeter gemaakt in de oksel waardoor er doormiddel van een ‘kijkoperatie’ in de borst- of buikholte een specifieke zenuwtak vernietigd wordt. Hierdoor kunnen geen prikkels meer worden doorgegeven naar de zweet- klieren van handen of voeten. Dit geeft een blijvend resultaat. 

Zweten is heel normaal maar kan erg storend zijn wanneer er een overproductie is aan zweet. Afhankelijk van de ernst zijn er meerdere behandelmogelijkheden. Laat je dus informeren en ga droog de zomer in. 

Comments


Gerelateerde artikelen