Kippenvel? Warmtebultjes? Nee, keratosis pilaris

Expertartikelen | 16105 keer bekeken
Kippenvel? Warmtebultjes? Nee, keratosis pilaris

Het is een veel voorkomende huidaandoening die lijkt op kippenvel of warmtebultjes, echter luid de diagnose anders, namelijk ‘ keratosis pilaris’. We kennen deze naam vaak niet, maar als we deze bultjes zien weten we het meteen.

Keratosis pilaris zijn kleine ruwe, rode bultjes die op de bovenarmen, bovenbenen en billen kunnen voorkomen.

Onstaan van keratosis pilaris

Het is een onschuldige afwijking van de hoorncellen van de haarfollikels door keratine. Keratine wordt in overmaat geproduceerd waardoor de haarfollikels kunnen gaan ontsteken, omdat bacteriën zich hier nestelen. Hierdoor zie je soms kleine puistjes in dit gebied. Deze aandoening gaat vaak samen bij mensen met een atopie (eczeem, astma en hooikoorts) en bij mensen met psoriasis. Ook is er een genetische aanleg bij de ontwikkeling van keratosis pilaris.

Behandeling

Omdat het een onschuldige aandoening is, is het niet nodig om deze te behandelen. Echter is het vaak ontsierend en willen we dit uit cosmetisch oogpunt verbeteren. Keratosis pilaris verdwijnt nooit uit zichzelf maar kan wel in de loop van het leven minder worden. In de winter zien we deze aandoening meer dan in de zomer, omdat in de winter de lucht droger is en de huid wordt afgesloten door middel van kleding. Omdat deze huid vaak droger is, is het belangrijk om niet te heet en te lang te douchen, de huid zachtjes af te drogen en de huid in te vetten. Het is aan te raden om niet altijd te douchen met zeep omdat dit de PH waarde van de huid uit balans brengt.

Glycolzuur / Glycol Acid

Behandelingen met glycolzuur (ook wel hydroxyethaanzuur of AHA’s genoemd) kunnen erg effectief zijn. Het glycolzuur zorgt voor een chemische exfoliatie. Exfoliëren is een proces waarbij beschadigde en oude huidcellen afschilferen. Een crème met ongeveer 20% aan glycolzuur of AHA's is sterk genoeg om de bultjes bij keratosis pilaris glad te maken.

Melkzuur / Lactic Acid

Melkzuur hoort net als glycolzuur bij de groep van AHA’s. Melkzuur zorgt er voor dat de huid vocht beter vast kan houden en daarom zachter en gladder wordt.

Ureum / Urea

Ureum is een erg goed middel om de huid te verzachten. Het zorgt er voor dat de huid water opneemt. Hierdoor verweekt de bovenste huidlaag en zullen schilfers en andere harde huidlagen zoals de keratine ook verweken. Ureum is onder andere verkrijgbaar in de zalf Calmurid.

De huisarts kan een crème op basis van tretinoïne (vitamine A-zuur), salicylzuur (2-5%) of ureum (5-10%) voorschrijven. In veel voeding is ook vitamine A aanwezig. In lever zit bijvoorbeeld veel vitamine A, maar ook in zoete aardappelen,

wortels, mango’s, spinazie, abrikozen, cantaloupe meloen, melk en eigeel.

Laserbehandeling voor ontharen kan keratosis pilaris verbeteren doordat de absorptie van warmte door de laser, de haarfollikels kapot maakt.

Er zijn dus genoeg manieren om keratosis pilaris aan te pakken. Bij iedereen kan elke behandeling een ander resulataat geven. Kijk dus welke methode het meest effectief is waardoor keratosis ook in de zomer wegblijft.Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (6)

Reageren
 • 07.03.2017 - 11:45 uur | Miriam Duijvestijn

  Door het aanpassen van de voeding en de darmflora in balans te brengen verdwijnt deze aandoening ook en ga je je sowieso beter voelen.
  Vandaar dat ik in mijn salon samen werk met een voedingsdeskundinge op het gebied van o.a. hormonenfactor en oerslank.
  Samen behalen we super resultaten!

 • irene donckerwolcke
  05.03.2017 - 19:14 uur | irene donckerwolcke

  Het is een vorm van insulineresistentie. Wanneer men minder suiker en gluten nuttigt, verdwijnen de bultjes als sneeuw voor de zon.

 • W Ooow
  16.02.2016 - 04:52 uur | W Ooow

  Pas maar op met Spinazie en Rabarber !
  Beide bevatten oxaalzuur, dat oxalaten vormt in je lichaam.
  Oxalaten zijn slecht oplosbaar in water.

  "Langdurige of herhaalde blootstelling aan oxaalzuur kan schade aan de nieren toebrengen".

 • Adriana Chevallier
  07.01.2016 - 10:53 uur | Adriana Chevallier

  Scrubben. Super!
  Veel visolie gebruiken.

 • Marion Bollongino
  07.01.2016 - 10:35 uur | Marion Bollongino

  Ik heb ook gelezen dat deze aandoening in veband wordt gebracht met gluten allergie. Zie Paleo.nl

 • joyce huijs
  30.12.2015 - 07:57 uur | joyce huijs

  Sinds Ik ben begonnen met het niet eten van bewerkte voeding en geraffineerde suikers en op zijn tijd spinazie shakes, zie ik dat mijn huid op de bovenbenen een heel stuk minder pukkeltjes vertoont en zachter aanvoelt.