Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

We hebben allemaal wel eens een vergissing gemaakt. Je bent vergeten bij je klant iets in rekening te brengen. Of je was van mening dat de huid van die klant deze peeling wel aan kon. Of je was niet op de hoogte van het feit dat je een tijdelijk contract van een medewerker vóór de einddatum moest verlengen als je nog niet aan een contract voor onbepaalde tijd wilde vastzitten. Of zoals ik: een foutje in een Excel-sheet gemaakt dat me € 20.000 kostte.

Te goed van vertrouwen

Maar mijn allergrootste blunder kostte mij nog veel meer. Ik werkte al een paar jaar intensief met iemand samen in mijn bedrijf. We zagen elkaar bijna elke dag en werkten aan een gezamenlijk doel: het succesvol maken van mijn bedrijf. We vulden elkaar goed aan. Bedrijfsmatig waren er, zoals in elk bedrijf pieken en dalletjes. Toen één zo’n dalletje wat dieper was ging ik er zonder blikken of blozen mee akkoord dat deze persoon wat meer eigenaar werd. Dat vastleggen van afspraken en zo, dat kwam later wel. Waarom zou ik hem niet vertrouwen, wij hadden immers samen al hetere vuren doorstaan?  

En toen stond ik een half jaar later met lege handen. 

Waar dat was misgegaan? Te goed van vertrouwen en te roekeloos gehandeld. Dus te weinig van onze afspraken op papier vastgelegd zodat ik niets had om op te staan.

Dat was hard. En dom natuurlijk.

Vertrouwen in de medemens

Na een periode van, ja, van wat eigenlijk? Nou ja, rotgevoel, paranoia, wie kon ik nog vertrouwen, etc. , besefte ik dat ik zo niet in het leven wilde staan. Het was uitermate vervelend wat er was gebeurd, maar ik wilde mijn vertrouwen in de medemens niet aan de wilgen hangen. Als dat betekende dat het me nog een keer kon gebeuren, dat was dat maar zo. En zo sta ik er eigenlijk nog steeds in. Al zorg ik er nu wel voor dat de mogelijke schade wat meer te overzien is.

Leren van je fouten

Of je nou gewoon met je leven bezig bent of aan het ondernemen: je ontkomt er niet aan om fouten te maken. Bij het opgroeien proberen je ouders je te behoeden voor het maken van fouten door het ‘goede voorbeeld’ te geven. Dat is met ondernemen net zo. Hoeveel raadgevers staan er wel niet voor je klaar, mijzelf meegerekend? En toch leer je het meest van je eigen fouten. Of nou ja, je maakt in ieder geval bewustere keuzes.  

Een succesvolle ondernemer probeert wat vaker dingen uit. Niet al die dingen zijn direct succesvol. Door het doen, het ‘ondernemen’ , worden er weer nieuwe dingen ontdekt, die wel succesvol zijn. Denk daar maar aan als je weer een misser hebt gemaakt. Als het makkelijk was, deed iedereen het wel.

2+

Reacties


Gerelateerde artikelen