Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Spontaan kale plekjes op het hoofdhaar, baardstreek en wenkbrauwen, niet omdat we het epileren of harsen, nee omdat op bepaalde plekjes haren uitvallen. Deze huidaandoening wordt Alopecia Areata genoemd.

Zowel mannen als vrouwen kunnen te maken krijgen met deze huidaandoening. Het ontstaat vaak plotseling en kan ook weer plotseling overgaan. De oorzaak is niet helemaal bekend. Er wordt gedacht aan een auto immuunziekte die zich niet richt op infecties van buitenaf maar van binnen af op de haarwortels. Rond de haarwortels worden er vaak ontstekingscellen gevonden (leukocyten) die er uiteindelijk voor zorgen dat de haar uitvalt. Stress wordt ook gezien als een mogelijke uitlokkende factor. 

Alopecia areata kent een beloop welke bij iedereen anders is. In de meeste gevallen treedt er spontaan een herstel van de haargroei op binnen enkele maanden tot jaren. De haren die terugkomen zijn soms pigmentloos, maar na verloop van tijd herstelt zich de normale haarkleur. In sommige gevallen treedt geen volledige genezing op. Ook komt het voor dat de haargroei zich in de oorspronkelijke plekken herstelt, maar dat vervolgens ergens anders kalen plekken ontstaan.

De kans dat de haren terugkomen is kleiner wanneer:

  • Alopecia areata op kinderleeftijd ontstaat
  • De haarlijn meedoet in het proces
  • Ook andere auto immuunziekten voorkomen, zoals vitiligo en schildklieraandoeningen

Behandelingen

Er bestaan meerdere behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat haren weer zo snel mogelijk terug komen. Ook wanneer je er niets aandoet is het mogelijk dat haren vanzelf terug komen. Een behandeling is dus niet per definitie noodzakelijk en wordt in vele gevallen pas door een arts uitgevoerd wanneer er meerdere kale plekken zijn. In meeste gevallen wacht de arts eerst het natuurlijk beloop af.

Corticosteroïden is een mogelijke behandeling. Dit zijn hormonen die het lichaam ook zelf aanmaken en beïnvloeden het afweersysteem. Het zorgt ervoor dat het eigen lichaam niet meer reageert op de abnormale afweerreactie waardoor de haren uitvallen. Een corticosteroïd in de vorm van een injectie is effectiever dan een corticosteroïd in een crème. In sommige gevallen is het nodig om de behandeling te herhalen.

Een andere behandelmogelijkheid is lichttherapie. In combinatie met bepaalde medicijnen (psoralenen) wordt de aangedane huid bestraald met ultraviolet licht, ook wel PUVA genoemd. Wanneer de haargroei zich heeft hersteld kan het ultraviolet licht niet meer op de aangedane plek komen en vallen de haren vaak weer uit. Toch kan deze behandeling zinvol zijn, aangezien de haarwortels na een lange tijd soms ‘vergeten’ hoe ze haren moeten maken. Door het af en toe te stimuleren, blijft de kans op spontaan herstel bestaan. 

In sommige gevallen wordt er cyclosporine voorgeschreven welke de immuunreacties onderdrukken. Ciclosporine is een middel dat voortkomt uit de transplantatiegeneeskunde. Het onderdrukt de afstotingsreacties van getransplanteerde organen. Inmiddels wordt het ook gebruikt bij aandoeningen waarbij het immuunsysteem verstoord is zoals bij psoriasis en constitutioneel eczeem.

Kortom, een kale plek hoeft geen kaalheid te betekenen en kent een spontaan verloop waarbij haren opeens uitvallen en soms opeens weer terug komen. Een behandeling is niet noodzakelijk, maar wanneer er meerdere kale plekken ontstaan of de haren na een periode van 1 jaar niet terug komen, is het aan te raden een arts te bezoeken.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen