Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Volgens het RIVM is het infectierisico bij Garra rufabaden (knabbelvisjes) voor gezonde personen met een intacte huid verwaarloosbaar. Mensen met (kleine) huiddefecten lopen een klein risico op lokale huidinfecties. Personen met onderliggend lijden of een verminderde weerstand wordt een garra-rufabad afgeraden. Daarnaast hebben de onderzoekers de waterkwaliteit van garra-rufabaden nagekeken bij zestien bedrijven in Nederland.

Knabbelvisjes
Het gebruik van knabbelvisjes (garra-rufavissen) komt oorspronkelijk uit Turkije, India en het Verre Oosten. Garra rufa zijn kleine tandeloze karperachtigen. In de bassins knabbelen zij dode en verdikte huid van de voeten en handen van de klanten. Een behandeling duurt gewoonlijk vijftien tot dertig minuten. De behandelingen worden aangeboden als cosmetische en ontspannende baden en soms ter verlichting van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.De Psoriasis Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten hechten weinig waarde aan de therapie met knabbelvisjes. . 

Doordat de baden levende vissen bevatten, is het niet mogelijk het water te desinfecteren. De vissen zouden dan dood gaan. Het water in de baden wordt niet na elke klant ververst en de vissen worden niet na elke klant vervangen. Hierdoor kunnen menselijke ziekteverwekkers worden overgebracht van de ene klant op de andere. Dit kan gebeuren via de vissen en via het water. Daarnaast kunnen de vissen drager zijn van ziekteverwekkers. Zij kunnen die ziekteverwekkers tijdens het knabbelen overdragen op de mens. Maar in de praktijk blijkt het risico op infectie bij mensen met een intacte huid zeer klein.

Het RIVM beveelt aan om gebruikers van garra-rufabaden voor te lichten over de mogelijke risico’s van dergelijke baden en over de mogelijke risico's van dergelijke baden bij mensen met verminderde weerstand en/of huiddefecten.
Daarbaast beveelt men aan om hygiëne-eisen voor exploitanten op te stellen.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen