Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Soms komen de beste ideeën zomaar bij je binnen. Meestal op onverwachte momenten, wanneer je eigenlijk helemaal niet met het onderwerp bezig bent. De afstand die je dan hebt tot het onderwerp helpt om nieuwe gedachten te vormen. Wanneer je geforceerd bezig bent met het bedenken van ideeën komt er vaak niets bij je binnen. En toch wil je op korte termijn een briljant idee krijgen om nieuwe klanten aan te trekken, bestaande klanten nog beter van dienst te zijn, of iets te doen met die kriebel om wat te veranderen. Je kunt je creatieve brein stimuleren door te brainstormen.

Associaties verzamelen

Hoe pak je dat aan? Brainstormen is het verzamelen van associaties over een bepaald onderwerp of probleem. Het is dus belangrijk dat er geen waardeoordelen aan verbonden worden. Je kunt het met een groep doen, maar ook alleen. Wanneer je het met een groep doet is het vaak makkelijker als niet bekend is van wie de associatie komt. Een goede manier om te brainstormen is om eerst het onderwerp of probleem te beschrijven en daarna elke deelnemer een korte tijd de gelegenheid te geven haar of zijn ideeën op kaartjes te schrijven. Tijdsdruk stimuleert het noemen van ideeën zonder dat daar eerst alle voors en tegens bij worden bedacht. Het gaat in deze fase om de kwantiteit en niet om de kwaliteit. Vervolgens worden de kaartjes verzameld en de ideeën op een groot vel of flipover geschreven. Daarna wordt elk idee in de groep besproken. Tot slot kan elke deelnemer haar of zijn top 3 aangeven, wat uiteindelijk leidt tot een groeps-top 3.

Individueel brainstormen 

Zoals gezegd kun je ook in je eentje je creatieve brein een duwtje geven. Neem een groot vel papier en schrijf in het midden het onderwerp of probleem. Schrijf daaromheen alle associaties op die bij je binnenkomen. Ook hier helpt het weer om dat onder tijdsdruk te doen. Zet bijvoorbeeld een timer op 10 minuten. Vervolgens voeg je alle associaties die met elkaar te maken hebben samen. En breng je onderling verbindingen aan. Zo maak je een overzicht van alle aspecten van je onderwerp of probleem en op welke manier ze aan elkaar verbonden zijn. Deze techniek is ook wel bekend als mindmapping. Daar zijn de leukste programma’s voor zodat je daarin uiteindelijk je mindmap kunt digitaliseren en waar nodig bijwerken.

In groepsverband brainstormen

Wanneer je met een groep brainstormt kan die bestaan uit mensen die te maken hebben met het onderwerp, bijvoorbeeld je team. Echter zal ook hun creativiteit vertroebeld worden door kennis. Vaak helpt het, als je echt met iets unieks wilt komen, om een groep mensen om je heen te verzamelen die ver van het onderwerp af staan. In alle gevallen is het belangrijk om van te voren met elkaar af te spreken dat alle inbreng goed is en gerespecteerd wordt door allen.

Ik wens je veel goede ideeën!

0

Reacties


Gerelateerde artikelen