Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De belangrijkste oorzaak van hyperpigmentatie is de zon, aangezien zonlicht de aanmaak van melanine stimuleert. Sommige mensen gaan tijdens de vakantie onbeschermd in de zon, en dan is het kwaad al snel geschied.  Daarom zien direct naar veel klanten met dit probleem. Zo snel als de hyperpigmentatie gekomen is, gaat deze helaas niet zomaar weg. Hoe ontstaat pigment? En wat kunnen we doen aan pigment ontstaan door zonexpositie? 

Melanocyten (pigmentcellen) liggen in de basale laag van de epidermis. De mate waarin pigmentvorming optreedt wordt onder meer bepaal door genetische factoren, hormonale factoren en de mate van zonexpositie.  Om duidelijkheid te krijgen om wat voor soort hyperpigmentatie het gaat en hoe we deze kunnen behandelingen is een goede anamnese van groot belang.  De behandeling van pigmentvlekken direct na zonnebaden is anders dan de behandeling van ouderdomsvlekken of melasma.  L

Behandeling van hyperpigmentatie direct na zonnebaden
Hyperpigmentatie die direct zichtbaar is na het zonnebaden ontstaat doordat de oppervlakkige pigmentcellen zich ophopen. Je herkent dit aan een donkere diffuse kleur aan het oppervlak van de huid die je kunt wegdrukken.  Deze vorm van hyperpigmentatie kun je behandelen met onder andere de CO2 laser, de fractora en de Q switched laser.  Deze lasers zorgen dat het pigment wordt geabsorbeerd waardoor de pigmentcellen naast elkaar gerangschikt worden in plaats van op elkaar.  Ook de IPL (intense pulse light) kan gebruikt worden. IPL is geen laser, waarbij het grote verschil met de laser de golflengte is. Bij dieper gelegen pigment kan dus beter een laser ingezet worden. 

Een andere optie is  tretinoïde crème (vitamine A ) eventueel in combinatie met hydrochinon crème. Deze kan een huisarts of dermatoloog voorschrijven. Tretinoïde zorgt voor afschilvering van de huid, waardoor  hydrochinon dieper kan werken in de epidermis en daar de pigmentcellen kan aanpakken. Ook niacinamide crème (vitamine B3) werkt bij dieper gelegen pigment.  Een hoge concentratie glycolzuur (vanaf 40%) kan het pigment wat verminderen, maar verwacht hierbij geen wonderen.

Behandeling van ouderdomsvlekken
Lentigo solaris, of ouderdomsvlekken is  hyperpigmentatie die ontstaat na jarenlange zonexpositie. Deze is vaak te zien op het gelaat, armen en handen. Deze vorm van pigmentatie kan ook door bovenstaande behandelingsmogelijkheden behandeld worden. Een aanvulling hierop is cryotherapie. Dit is bevriezing van de huid waardoor de pigmentvlek lichter wordt of eventueel verdwijnt. Hierbij moet opgepast worden dat de stikstof niet te lang op de huid blijft zitten omdat er anders een litteken ontstaat. 

Behandeling van melasma  
Melasma, oftewel zwangerschapsmasker ontstaat bij driekwart van de zwangeren in de tweede helft van de zwangerschap. Zonlicht is essentieel voor het ontstaan van melasma. Maar ook anticonceptie, genetische  factoren en een schildklier afwijking spelen een belangrijke rol. Melasma bestaat uit een vlekkige pigmentatie die zich vooral manifesteert op het voorhoofd, wangen, de bovenlip en de neus. Het pigment kan zich zowel epidermaal of dermaal bevinden, maar is in geen enkel geval weg te drukken. Het pigment dat zich epidermaal bevind verdwijnt in het algemeen binnen een jaar. Het dermale pigment is lastig te behandelen. Lasers kunnen melasma zelfs verergeren. Tretinoïde crème in combinatie met hydrochinon crème kan hierbij werken. Deze behandeling is gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap. Crèmes of serums met minimaal 5% Vitamine C is een goed alternatief, evenals niacinamide (vitamine B3). 

Veel crèmes beweren dat zij het pigment kunnen verminderen, of zelfs doen verwijderen. Helaas werken deze crèmes te oppervlakkig. Zonde  dus van alle tijd, energie  en geld. Pigment is al met al lastig om te behandelen, gebruik daarom altijd een goede beschermingsfactor tegen UVA en UVB straling, niet alleen om pigment maar ook om huidkanker en huidveroudering te voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen!

Comments


Gerelateerde artikelen