Hyaluronzuur: Meer dan alleen een rimpelvuller

Expertartikelen | 5674 keer bekeken
Hyaluronzuur: Meer dan alleen een rimpelvuller

Hyaluronzuur is de meest gebruikte filler van deze tijd. Niet zo vreemd, want deze stof geeft mooie resultaten en nauwelijks tot geen bijwerkingen. De meest bekende toepassing is het opvullen van rimpels. Maar met hyaluronzuur is nog veel meer mogelijk…


Acnélittekens

Hyaluronzuur kan prima worden gebruikt bij het behandelen van (acné)littekentjes. Deze littekens kenmerken zich als deukjes of ‘kraters’ in de huid. Door middel van injecties (soms in combinatie met laser) kunnen we de meeste deukjes van binnenuit opvullen, tot ze weer op dezelfde hoogte zijn als de omliggende huid. Na de behandeling zijn de littekens nauwelijks nog zichtbaar. Een dankbare behandeling voor mensen die getekend zijn door de zware acné uit hun jeugd!


Volumeverlies

Naarmate we ouder worden, slinkt het vetweefsel en de botmassa in het gezicht. Daarnaast wordt ook de huid zelf dunner: niet alleen het steunweefsel collageen verdwijnt, maar ook de hoeveelheid hyaluronzuur wordt beduidend minder. Het gevolg is dat wangen en slapen wat invallen. Dit volumeverlies kunnen we mooi compenseren met een hyaluronzuurfiller. De dikkere varianten lenen zich hier bij uitstek voor. Overigens kunnen we ook de handen, die ook hun volume kwijtraken met de jaren, op dezelfde manier behandelen.


Betere hydratatie

Hyaluronzuur is hygroscopisch, wat betekent dat het water aan zich kan binden. Injecties met hyaluronzuur zorgen daardoor voor een extreem goede hydratatie, met name in de diepere huidlagen. Dat maakt de huid stralend en soepel. Bijkomend voordeel is dat de huid er ook steviger van wordt, omdat hyaluronzuur ook de aanmaak van collageen en elastine stimuleert.


Mooiere contouren

Een andere toepassing van hyaluronzuurinjecties is het verbeteren van de gezichtscontouren. Zo kunnen we een slapper geworden kaaklijn steviger maken, maar ook onregelmatigheden op de neusbrug wegwerken of de jukbeenderen geprononceerder maken. Al die contourverbeteringen kunnen heel subtiel gedaan worden, maar geven wel een duidelijk zichtbaar resultaat.


Verschillende varianten

Hyaluronzuur is verkrijgbaar in verschillende varianten. Voor elk indicatie kunnen we dus precies het juiste materiaal kiezen: een lichtere of zwaardere samenstelling en met meer of minder crosslinking. De dikkere varianten gebruiken we om contouren te verbeteren en volume te herstellen, de dunnere varianten lenen zich bij uitstek voor het fijnere werk zoals het opvullen van fijne lijntjes of het verfraaien van de lipcontour.

De stof wordt geleidelijk door het lichaam opgenomen waardoor het effect na 8 tot 12 maanden verdwijnt. Bij producten met meer crosslinking, kan het resultaat wel tot 1,5 jaar aanhouden.


Veilig?

Vroeger werd hyaluronzuur vaak gewonnen uit hanenkammen. De producten die we tegenwoordig gebruiken worden biomicrologisch gemaakt, waardoor kans op allergische reacties minimaal is. De meeste hyaluronzuurfillers kunnen dan ook veilig gebruikt worden. Vraag aan de arts welke veilig zijn en kijk ook of de filler goedgekeurd is door de FDA. Houd er rekening mee dat wanneer er eerder een permanente filler ingespoten is – wat vanwege de mogelijke complicaties inmiddels verboden is in Nederland – dat kan hyaluronzuur een ongewenste reactie geven. Het is dus belangrijk dit altijd te melden aan een cosmetisch arts!


Dit artikel is geschreven door Franca van de Smit, voormalig cosmetisch arts bij de Velthuis Kliniek.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • marieke van der werf
  04.11.2014 - 13:17 uur | marieke van der werf

  Hallo,
  Dit effect houd enkele weken aan! Bij herhaling van de behandeling word de huidstructuur zichtbaar verbeterd en worden bestaande rimpels minder diep en fijne lijntjes verdwijnen! Echt geweldig!

 • 04.11.2014 - 13:08 uur | Franca van der Smit

  Beste Marieke,
  Hoelang houdt dit effect aan?

  Hartelijke groet,
  Franca van der Smit

 • marieke van der werf
  21.10.2014 - 11:46 uur | marieke van der werf

  Ik ben op dit moment bezig met een nieuwe manier van inbrengen van hyaluronzuur,
  een TDA behandeling waar op een spectaculaire manier, zonder injecteren,
  hyaluronzuur word ingebracht!! Direct resultaat!.
  Groet Marieke v/d Werf
  Salon Camille, Amsterdam