Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

We proberen er alles aan te doen om de huid in goede conditie te houden. We proberen dit door de huid te verzorgen doormiddel van allerlei crèmes, we proberen zo gezond mogelijk te eten en daarnaast besteden we tijd aan sporten voor een goede bloedcirculatie. Deze externe factoren hebben we aardig in de hand, maar de interne factoren, zoals hormonen, hebben we minder in de hand. Wat kunnen we er dan aan doen om deze interne factoren te beïnvloeden waardoor huidveroudering wordt tegengegaan?

Oestrogenen

Vrouwelijke hormonen, oftewel oestrogenen, onderhouden de epidermale dikte van de huid en zorgen dat de huid vol, gehydrateerd en rimpelvrij blijft. In de huid zitten namelijk van nature waterbindende stoffen zoals hyaleronzuur, waardoor de huid gehydrateerd blijft. Oestrogenen verhogen ook de productie van collageen, de bouwstenen van onze huid, welke ervoor zorgen dat we geen rimpels krijgen.

Naarmate we ouder worden produceert het lichaam steeds minder oestrogeen. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, zoals bijvoorbeeld in de overgang, dan daalt de aanwezigheid van hyaloronzuur en collageen. Ook de huidbarrière en de talgproductie zullen afnemen, met een vochtarme huid tot gevolg. Oestrogenen hebben daarnaast een anti-inflammatoire eigenschap , met het verlies van oestrogeen kan dit leiden tot een verhoogde ontstekingsgevoeligheid. Dit zorgt soms voor rosacea en acne.

Vitamine A (Retinol en tretioïne)

Al met al verandert de huid dus aardig wanneer de productie van oestrogenen vermindert. Deze verminderde productie kunnen we niet tegengaan, maar wel de zichtbare verschijnselen. Vitamine A, waaronder retinol en tretinoïne, verhoogt de productie van collageen en dat is nou net de stof die vermindert onder invloed van een verlaagde oestrogeenproductie. Retinol is een stof welke veelal zit in goede huidverouderingsproducten. Tretinoïne is echter alleen op recept verkrijgbaar.

Vitamine A werkt nog krachtiger wanneer deze samen wordt gebruikt met vitamine C, welke ook de collageenproductie verbetert.

Behandelingen

Bij mesotherapie worden deze vitamines en hyaleronzuur in de huid gespoten door middel van hele kleine oppervlakkige injecties. Deze zullen ter plaatse een verbetering geven van de huid. Ook peelingen verbeteren zichtbaar de huid. Peelingen kunnen bestaan uit verschillende stoffen welke onder andere de huid hydrateren, de celdeling van de huid vernieuwen en ook de collageen productie verbeteren. Ook verschillende lasers, zoals de fractionele co2 lasers hebben dit effect, echter werken deze nog effectiever. Naast deze behandelingen kunnen we ook zelf aan de slag door minder suiker- en koolhydraatrijke voeding te eten, omdat suikers zich binden aan eiwitten, wat verhoogde ontstekingsreacties veroorzaakt en dus cel beschadigingen en versnelde huidveroudering tot gevolg heeft.

Een vermindering van de oestrogeenproductie hebben we dus niet in de hand, maar wel de zichtbare verschijnselen hiervan!

Comments


Gerelateerde artikelen