Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Huidfonds wil meer bewustwording rondom huidkanker. Daarom introduceren zij ‘Huidhelden huidkanker’. Met haar publiekscampagne richt Huidfonds zich op acceptatie van de huid die ‘anders’ is en op het voorkomen van huidaandoeningen. Deze keer lanceert Huidfonds vijf Huidhelden met verschillende vormen van huidkanker.


In de Huidhelden campagne krijgen mensen met een huidaandoening een platform om hun persoonlijke verhaal te vertellen. Huidkanker is dus de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en het aantal mensen met huidkanker neemt toe. In 2018 zijn er 30% meer mensen met huidkanker gediagnosticeerd ten opzichte van 2015 . Huidkanker kan in verschillende vormen voorkomen.

Basaalcelcarcinoom, melanoom en actinische keratose
Gerrit van 64 jaar is één van de vijf Huidhelden en heeft verschillende vormen van huidkanker. Zo heeft hij basaalcelcarcinoom, de minst kwaadaardige maar meest voorkomende vorm van huidkanker. Bij Gerrit is ook een melanoom verwijderd, een zeer agressieve vorm die kan uitzaaien. In Nederland overlijden jaarlijks 796 mensen aan de gevolgen van melanoom . Daarnaast heeft Gerrit actinische keratose. Actinische keratose uit zich in ruw aanvoelende, schilferende plekjes op de huid en ontstaat door overmatige UV-straling. Zo ook bij Gerrit: “Mijn huidkanker is het gevolg van een overdosis zon en verbrandingen in mijn jeugd. Toen ik jong was, was hier veel te weinig aandacht voor.” Actinische keratose wordt gezien als een voorloper van plaveiselcelcarcinoom . Plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker kan uitzaaien, maar bij vroege ontdekking en behandeling zijn de vooruitzichten gunstig .

Vroege ontdekking
Huidkanker kan in een vroeg stadium worden ontdekt, ook door jezelf. Vroege ontdekking van afwijkende plekken op je huid is erg belangrijk. Controleer je huid regelmatig en meld je tijdig bij je arts wanneer je een afwijkende huidplek ontdekt hebt en bescherm jezelf goed wanneer je de zon in gaat. Het Huidfonds omarmt de positieve instelling van Gerrit: “Ga lekker naar het strand en geniet verstandig van de zon. Met een T-shirt aan, een hoed op en zonnebrandcrème op moet je gewoon lol maken.”

De komende maanden publiceert Huidfonds interviews en video’s met de Huidhelden op www.huidhelden.nl. Volgende week vind je daar het eerste verhaal. Klik HIER alvast voor de campagnevideo.

Over het Huidfonds
Het Huidfonds is een erkende goede doelen organisatie die het belang van een gezonde huid onder de aandacht wil brengen. ‘Hou van je huid, zorg voor je huid’ is de boodschap die zij uitdragen. Om onze missie te volbrengen hebben we drie belangrijke doelstellingen voor ogen:
• Voorkomen van huidaandoeningen door voorlichting;
• Verbeteren van de zorg voor mensen met een huidaandoening;
• Acceptatie van de huid die ‘anders’ is.
Voor meer informatie klik hier: huidfonds

Fotografie door Madeleine Sars Photography

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen