Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Huidaandoeningen bij vrouwen door mannelijke hormonen; PCOS

Vijf tot tien procent van de vrouwelijke bevolking heeft in de vruchtbare levensfase te maken met PCOS klachten. PCOS is de afkorting voor: Polycysteus ovariumsyndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstokken (ovarium) aanwezig zijn. Naast dat vrouwen vrouwelijke hormomen aanmaken: oestrogenen, maken zij ook mannelijke hormonen aan: androgenen. Bij PCOS maken de eierstokken meer mannelijke hormonen aan, die ervoor kunnen zorgen dat er bepaalde ‘mannelijke’ huidproblemen ontstaan zoals acne, overbeharing op mannelijke plekken (hirsutisme) op het gezicht en lichaam, en haarverlies op het hoofd. Vaak komen vrouwen erachter dat ze PCOS hebben wanneer er een kinderwens is en ze stoppen met de pil. Naast de huidverschijnselen kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

  • Weinig of geen menstruatie;
  • Een vruchtbaarheidsstoornis;
  • Instabiele bloedsuikers;
  • Overgewicht;
  • Op een echo zijn er meer dan 12  kleine eiblaasjes te zien op de rand van de eierstokken 

Oorzaken

90% van de vrouwen met PCOS is insulineresistent, oftewel ze zijn ongevoelig voor het hormoon insuline. Insuline is een hormoon dat vet opslaat in plaats van het verbranden van vet. Vrouwen  hebben vaak meer zin in zoet eten en hebben eetbuien wat ook bijdraagt aan de vetopslag. Het lichaam kan ongevoelig worden voor dit hormoon door de overmatige blootstelling aan koolhydraten en suikers in onze (westerse) voeding. Ook kan het gebruik van de anticonceptiepil en de blootstelling aan andere hormoonverstorende stoffen een negatieve invloed hebben op de insuline huishouding. Een ander deel van de oorzaak is erfelijkheid. 

Diagnose

Door middel van een bloedonderzoek en een echoscopie kan worden vastgesteld of je PCOS hebt. Bij een bloedonderzoek worden de waarden van de hormonen bekeken en met de echoscopie wordt gekeken of er eiblaasjes te vinden zijn op de eierstokken.

Behandeling

De anticonceptipil heeft vaak een gunstig effect bij hirsutisme(overbeharing bij vrouwen), het zorgt namelijk voor een afname van het mannelijk hormoon in het bloed en reguleert bovendien de menstruatiecyclus. Echter wanneer er een kinderwens is, is dit geen optie.

Voeding kan een grote bijdrage leveren aan de insulineresistentie. Het probleem met de moderne voeding voor vrouwen met PCOS klachten is dat deze boordevol met ongezonde koolhydraten zitten die de bloedsuikerspiegel enorm laten stijgen en dalen. Daarom is het belangrijk om alle snelle en bewerkte suikers te vervangen door langzame en natuurlijke suikers, en alle snelle koolhydraten te vervangen door langzame en natuurlijke koolhydraten. De snelle en bewerkte suikers en koolhydraten geven grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en halen je hormoonbalans overhoop en brengen je insulineniveau uit balans (insulineresistentie). Een ander belangrijk element om het bloedsuikerspiegel te stabiliseren is wanneer er in de maaltijden met koolhydraten voldoende gezonde bronnen van vetten en eiwitten worden toegevoegd. Hierdoor worden de suikers in het lichaam gelijkmatiger opgenomen. 

Overbeharing

Overbeharing die we zien bij PCOS is alleen adequaat te behandelen middels een laser. Er zijn verschillende lasers op de markt die de haarfollikel vernietigen doormiddel van energie (joule). Deze energie wordt omgezet in warmte en kan de haarfollikel in de ‘groeifase’ vernietigen. Omdat niet alle haren in dezelfde groeifase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig om alle haren definitief te vernietigen. Grijze en blonde haren kunnen definitief verwijderd worden doormiddel van elektrisch ontharen. Hierbij wordt een naaldje in de haarfollikel gebracht en wordt er stroom gegeven waarbij de haarfollikel ook wordt vernietigd.  

Acne

Acne kan manueel verwijderd worden maar ook een behandeling met glycolzuur is raadzaam. Glycolzuur is een exfoliant, deze gaat de verhoorning van de huid tegen en zorgt voor minder verstopping van de talgklieren. Het werkt daarnaast ontstekingsremmend. Een ander exfoliant is salicylzuur, deze maakt de verhoorning van de huid zacht. Zowel glycolzuur als salicylzuur bevinden zich in producten die te koop zijn en de behandeling ondersteunen. Afhankelijk van de ernst van de acne kan er na een glycolzuurbehandeling een laser worden ingezet. Deze remt de propionibacterium acnes en de talgproductie. Daarnaast kunnen er een aantal producten gebruikt worden in combinatie met bovenstaande behandelingen. Benzoylperoxide zorgt ervoor dat poriën minder makkelijk verstoppen en remt de groei van de acne-bacterie.Het is een zeer geschikt ingrediënt om de lichte vorm van acne te behandelen. Wanneer benzoylperoxide niet voldoende werkzaam is, kan tretinoïne een oplossing zijn. Tretinoïne is een vitamine A-zuur die effect heeft op de snelheid van de celdeling en op het verhoorningsproces van de huid., waarbij de concentratie van 0,02% sterk genoeg is. Deze pakt tevens eventuele acne littekentjes aan.

Haarverlies

Gebruik dagelijks twee eetlepels ongebroken lijnzaad en maal het zelf in een vijzel, dat werkt het best. Onder invloed van lijnzaad maakt je lichaam een eiwit aan dat een overschot aan mannelijke hormonen in je bloed bindt, hierdoor kunnen de mannelijke kaalheid en overbeharing verminderd worden.

PRP

PRP staat voor: Platelet Rich Plasma ofwel bloedplaatjes rijk plasma en is een vrij nieuwe behandeling. Hierbij wordt eigen bloed afgenomen die in een speciale centrifuge gaat die ervoor zorgt dat het plasma wordt gescheiden van de bloedcellen. Dit eigen bloedplasma is een geconcentreerde bron van bloedplaatjes die rijk zijn aan groeifactoren. De groeifactoren in het plasma stimuleren de stamcellen die de haargroei bevorderd. Tevens stimuleert het de aanmaak van hyaluronzuur, collageen en elastine in de huid. 

Wanneer je vermoedt dat je PCOS hebt of je een klant in de praktijk behandelt met deze gecombineerde huid klachten, stuur de patiënt dan door naar de huisarts. Wanneer er niets aan PCOS gedaan wordt, kan PCOS in een vergevorderd stadium namelijk ook diabetes type 2, hart- en vaatziekten, te snelle groei van het baarmoederslijnmvlies en zelfs baarmoederkanker veroorzaken. 

1+

Reacties


Gerelateerde artikelen