Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

De hoornlaag (stratum corneum) is de bovenste laag van de opperhuid. De hoornlaag bestaat uit meerdere lagen, dode, verhoornde platte keratinocyten (hoorncellen) waarin geen celkernen meer zitten. De hoornlaag is een belangrijke laag en beschermt onze huid tegen uitdroging en zorgt ervoor dat er geen (schadelijke stoffen) de huid kunnen binnendringen die er niet thuishoren. Als we de hoornlaag niet zouden hebben of helemaal zouden verwijderen wordt onze huid vatbaarder voor infecties e.d.

De hoorncellen scheiden vetten uit die de ruimtes tussen de cellen opvullen. Deze vetten zijn ceramides, cholesterol en vrije vetzuren. Zij houden onze huid soepel en zorgen ervoor dat het vocht niet verloren gaat.

De hoorncellen zitten aan elkaar vast door middel van desmosomen. Enzymen zorgen voor de geleidelijke afbraak van desmosomen waardoor de dode hoorncellen worden afgestoten.

Peelingen versnellen het proces van opschuiven van dode hoorncellen. Je hebt peelingen op basis van fruitzuren van o.a. glycolzuur en enzym peelingen op basis van ananas en papaya.

Het is dus belangrijk om geen peelingen te gebruiken die onze hoornlaag helemaal verwijderen omdat onze huid dan toelaatbaar wordt voor stoffen die er niet thuishoren en hij vatbaarder wordt voor infecties.

Comments


Gerelateerde artikelen