Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

In de jaren '60 introduceerde Coppertone als eerste een sunless tanning lotion op de markt, en dit werd snel gevolgd door andere fabrikanten. De producten waren destijds van slechte kwaliteit en zelfs vandaag de dag associëren mensen zelfbruiningsmiddelen nog met onaantrekkelijke resultaten zoals oranje handpalmen, strepen of een slechte kleur. Gelukkig zijn de formules van tanninglotions de afgelopen jaren sterk verbeterd waardoor er een betere en egale kleur bereikt kan worden. Het werkzame ingrediënt in zelfbruiningsproducten is meestal DHA en/of erylthurlose, maar er zijn ook tanninglotions met waltnootextract.

Werkzame ingrediënten in zelfbruiningsmiddelen
DHA (Dihydroxyaceton) is een natuurlijke grondstof en het hoofdbestanddeel in de meeste zelf bruinende producten. Het is een koolhydraat, dat wordt gewonnen uit onder andere suikerbieten of suikerriet. Erythruolose is een natuurlijke grondstof uit rode frambozen. Waar DHA een oranjebruine kleur geeft, zorgt erythrulose ervoor dat de huid roodbruin kleurt. Op de consumentenmarkt variëren de concentraties van DHA in zelfbruiningsproducten van 3% tot 5% terwijl professionele producten 5%- 15% DHA bevatten. Hoe hoger het percentage DHA, des te donkerder het bruiningsresultaat. Verder zijn er nog tanningslotions die walnootextract of andere natuurlijke grondstoffen bevatten.

De werking van al deze stoffen berust op hetzelfde principe: ze reageren met de aminozuren in de huid, die deel uitmaken van het eiwit bevattende keratine laag op het huidoppervlak. Door de chemische reactie ontstaat binnen enkele uren het polymeer melanoidine dat een bruine kleur op de huid, die enkele dagen aanhoudt tot de huidcellen zijn afgeschilferd.

Bruine kleur geen bescherming tegen de zon
Verschillende aminozuren reageren verschillend op de DHA en/of erythurlose en daarom kunnen er verschillende bruiningstinten ontstaan. Het gevolg is een bruine huid, maar omdat er geen melanine gevormd wordt is er geen sprake van bescherming tegen de zon. Vertel dus tegen je klanten dat ze wel zonnecrèmes moeten gebruiken als ze de zon in gaan.

Comments


Gerelateerde artikelen