Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Vandaag is het wereld Psoriasis Dag. Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening waar bijna 1 op de 50 Nederlanders mee kampt. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd om aandacht en erkenning te vragen voor de gevolgen van de huidziekte voor meer dan 125 miljoen mensen wereldwijd. Psoriasis is een onderschatte ziekte die niet alleen leidt tot fysiek ongemak, maar ook grote impact heeft op de kwaliteit van leven voor patiënten. De ziekte wordt onder andere gekenmerkt door dikke, rode en schilferende plekken op de huid, die verspreid over het hele lichaam kunnen voorkomen. Psoriasis is niet besmettelijk, de aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei.

De Virtual Reality technologie maakt het voor het eerst mogelijk om zelf te ervaren hoe het is om een huidziekte te hebben. Bekijk onderstaand filmpje maar eens, en ervaar zelf hoe het is om een ernstige huidziekte te hebben, met de reacties en afkeuring van de omgeving. Op deze manier willen de initiatiefnemers komen tot meer begrip, acceptatie en aandacht voor patiënten met psoriasis.

Ellen Schulze heeft psoriasis: “Dagelijks wordt mij gevraagd wat ik heb of mensen nemen afstand omdat ze denken dat het besmettelijk is. Maar ook zijn er mensen die juist toenadering zoeken, omdat ze het herkennen en zelf ook de huidziekte hebben. Zo raak ik met onbekenden in gesprek, over hun verhaal en ervaringen in het dagelijks leven. Ik hoop dat vandaag, op Wereld Psoriasis Dag, iedereen zijn of haar verhaal vertelt, om ook anderen te laten weten hoe het is om met psoriasis te leven. Het geeft steun en erkenning van de ziekte in plaats van onbegrip om ons heen.”

Dermatoloog Menno Gaastra, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie (NVDV): “Naast de vaak zichtbare, fysieke uitingen en lichamelijke klachten zoals jeuk en pijn, kampen veel patiënten ook met psychische klachten. Mede daardoor kan de ziekte ook gevolgen hebben voor prestaties op school, werk en carrière, relaties en seksualiteit. We willen door het creëren van meer bewustzijn onder de bevolking meer begrip, acceptatie en aandacht voor mensen met psoriasis.”

Comments


Gerelateerde artikelen