Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Net als dat het weer bij elk seizoen verandert, verandert ook onze huid. In de zomer kan onze huid verbranden en smeren we deze in met een zonnebrand om te beschermen. In de herfst laat de gebruinde huid los en exfoliëren we deze meer. In de winter droogt onze huid uit en schreeuwt deze om hydratatie. In de lente, wanneer de rokjes en de korte broeken weer uit de kast gehaald mogen worden, wordt onze huid zomerproof gemaakt. Maar waarom gebruiken de meeste mensen dan dagelijks dezelfde crème? We eten toch ook niet elke dag hetzelfde?!

Speld in een hooiberg

Het vinden van ‘de juiste’ crème of cosmeticalijn kan als het zoeken naar een speld in een hooiberg zijn. Want er zijn ontzettend veel merken en crèmes op de markt waarvan de meeste ingrediënten onherkenbaar beschreven staan op het etiket. In eerste instantie wordt de veelbelovende tekst op het pakje gelezen, we laten ons adviseren, we ruiken eraan en vervolgens moet deze fijn aanvoelen. Maar hoe kiezen we de beste crème of cosmeticalijn uit? Om dat te weten, willen we eerst weten welke producten we juist niet moeten gebruiken.

Potjes laten staan

Allereerst is het belangrijk om crèmes in potjes te laten staan. Producten waar licht of lucht bij kan komen, bevatten hoogstwaarschijnlijk geen hoge concentraties werkzame ingrediënten. Cosmetica in pompjes, flacons of tubes behouden hun werkzame stoffen beter vast doordat er geen zuurstof bij komt.

Alcohol en parfum

Alcohol of parfum zijn veel gebruikte ingrediënten maar kunnen beter achterwege gelaten worden. Alcohol droogt de huid namelijk erg uit, waardoor de huidbarrière beschadigd kan worden. En op parfum kan de huid negatief reageren, doordat parfum nummer 1 allergeen is waardoor allergische reacties kunnen optreden.

Marketing termen  

Geloof niet alles wat op de verpakking staat. ‘hypo-allergeen, of ‘dermatologisch getest’ kan niet onderbouwd worden. Dermatologisch getest betekent dat het product is getest. Dit kan bij 5 mensen zijn, waarbij de uitkomst onbekend is. ‘Dermatologisch getest’ is vrij in gebruik en heeft geen wettelijke inhoud

Hypo-allergene producten geven over het algemeen wat minder irritatie, maar bieden geen enkele garantie bij bijvoorbeeld allergie. De term is niet wettelijk gedefinieerd en is dus vrij te gebruiken.

Waar kies je dan wel voor?

Maar waar moet een crème wel aan voldoen? De zoektocht begint eerst bij het vaststellen van een huidtype. We kunnen deze onderscheiden in: droog, normaal, gecombineerd en vet. Waarvan de grootte van de poriën het huidtype bepaalt. Droog kent nauwelijks poriën en de vette huid kent poriën op het hele gelaat. Daarnaast heeft bijna iedereen wel een vochtarme huid, zelfs een vette huid kan vochtarm zijn. Hydratatie is daarom een must voor ieder huidtype. De ingrediënten in een crème zijn niet minder belangrijk. Goede ingrediënten zijn duur, maar niet alle dure ingrediënten zijn automatisch goed. En verwacht niet dat er in goedkope producten de beste ingrediënten zitten. Ingrediënten moeten afgestemd worden op het huidtype, maar ook op de staat van de huid en het effect dat we ermee willen bereiken. Een vette huid willen we niet nog vetter maken door een crème te gebruiken op basis van olie of glycerine, terwijl een vochtarme huid wel snakt naar glycerine en hyaleronzuur , deze houden beide water in de huid vast. Een gevoelige huid heeft baat bij crèmes met anti-inflammatoire en kalmerende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld allantoine, niacinamide, groene thee of beta glucan.

Ten slotte is het altijd verstandig om cosmetica uit te proberen. Pas na het een paar keer gebruikt te hebben kan hier een goed oordeel over gegeven worden. Kortom, bij elk seizoen past een andere crème die aansluit bij de huid en de wensen.

Comments


Gerelateerde artikelen