Hoe herken je en behandel je lipoedeem?

Behandeltips | 7000 keer bekeken
Hoe herken je en behandel je lipoedeem?

Tijdens de feestdagen ontkwamen er eigenlijk niet aan om iets meer suiker en vet te eten dan normaal. En even hebben we onze gezonde leefstijl gelaten voor wat het is. Maar wat als je klant aankomt, zonder dat ze zich verorbert aan deze lekkernijen? En dit vet zich manifesteert vooral bij de benen, heupen en knieën, terwijl het bovenlichaam relatief smal blijft? Dan zou het goed kunnen zijn dat ze te maken heeft met Lipoedeem.

Lipoedeem komt uitsluitend voor bij vrouwen, maar liefst 11% van de vrouwen heeft lipoedeem. Het is een chronische ziekte waarbij er een stapeling is van vet en een verslechterde afvoer van lymfevocht. Hierdoor ontstaan er vaak pijnlijk oedeem.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Er is helaas nog veel te weinig bekend over lipoedeem. Wel weten we dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Ook is vastgesteld dat een vertraagde schildklier en een verhoogd oestrogeengehalte vaak samengaat met lipoedeem.

Hoe herken je lipoedeem?

Lipoedeem wordt vaak over het hoofd gezien door artsen of wordt verward met obesitas of lymfoedeem. Lipoedeem kent 3 stadia’s. Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan.  De meest voorkomend symptomen zijn:

 • zwaar gevoel in de benen
 • pijn in de (opgezwollen) benen
 • cellulitis (sinaasappelhuid)
 • snel blauwe plekken
 • problemen bij het lopen (door schurende huid)
 • gewrichtsproblemen (vooral knie)
 • zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (enkels, voeten en knieën) vaak zwak zijn

Welke behandelingen zijn er bij lipoedeem?

Afhankelijk van het ziektebeeld en vooral het stadium van het lipoedeem, kan lipoedeem behandeld worden met oedeemtherapie. Met manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) of specifieke oedeemgrepen wordt het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert de pijn.

Na drainage volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen. Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutische elastische kous/panty. Deze zijn tegenwoordig niet te onderscheiden van een normale panty en zijn in allerlei kleuren te verkrijgen.

Liposuctie kan een oplossing zijn bij lipoedeem. Liposuctie is een ingreep waarbij het overtollige vet onder plaatselijke verdoving wordt weggezogen. Een kliniek moet hier veel verstand van hebben omdat lymfevaten beschadigd kunnen raken tijdens de behandeling en mensen met lipoedeem hebben kwetsbare lymfevaten.

Wat kunt je zelf doen?

Sport en beweging geven een verbetering van de afvoer van het lymfevocht, maar het geeft geen verbetering van de vetophoping. Wandelen en zwemmen zijn zeer geschikt omdat dit geen overbelasting geeft. Sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Datzelfde geldt voor lichamelijk zwaar werk.

Het verminderen van eventueel overgewicht helpt, ook al zal de ophoping van vet en vocht op de aangedane plaatsen niet afnemen. Het is raadzaam bij lipoedeem een diëtist te raadplegen. Extreme kou en extreme warmte hebben een slechte invloed op lipoedeem.

Wanneer in deze symptomen bij je klant herkent, is mijn advies om zo snel mogelijk laten vaststellen of het lipoedeem is, want hoe langer je klant wacht met behandelen, hoe erger het wordt.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Anita Wiemer Schenk
  16.02.2016 - 15:31 uur | Anita Wiemer Schenk

  Ik heb al jaren last van lipoedeem zou er graag van af willen zware pijnlijke benen en psychische klachten

 • Anita Wiemer Schenk
  16.02.2016 - 15:28 uur | Anita Wiemer Schenk

  Ik heb al jaren last van Lipoedeem pijnlijke zware benen en psygische klachten

 • Anja Cnossen
  15.01.2015 - 10:30 uur | Anja Cnossen

  In mijn praktijk behandel ik ook vrouwen met lipoedeem en met succes. Minder zware benen een gladdere huid en minder pijnklachten. Met Thân - Thê massage zorg je ervoor dat de afvoer van vocht en vet natuurlijk wordt gesitimuleerd door een diepe en intensieve massage van het hele lichaam. Ik ben massagespecialist van beroep en masseer vrouwen die last hebben van bijvoorbeeld lipoedeem, vochtoedeem, vetophopingen, en diverse andere klachten. Thân - Thê Massage is een bijzondere methode om je lijf in vorm te houden en te krijgen.
  Groet, Anja Cnossen van Vivanya te Sneek