Hoe herken je een melanoom?

Behandeltips | 6706 keer bekeken
Hoe herken je een melanoom?

Steeds vaker stellen mensen hun huid bloot aan een overmatige hoeveelheid zonlicht. Het is daarom belangrijk je cliënten te adviseren zich goed in te smeren. Daarnaast is het vroeg herkennen van een melanoom van uiterst belang om de overlevingskans te verhogen. Jij kunt als professional hier ook een steentje aan bijdragen.

Wat is een melanoom?

Een melanoom treedt op wanneer een grote groep pigmentcellen veranderen in kankercellen. Dit kan gebeuren in een bestaande moedervlek of op een nieuwe plek in de huid. De hoofdoorzaak van een melanoom is de blootstelling aan zonlicht, en komt dan ook het meeste voor bij mensen met een lichte huid. Over het algemeen komt deze vorm van kanker voor bij mensen tussen de 30 en 60, maar mensen van andere leeftijden zijn helaas ook niet immuun. Omdat een melanoom in eerste instantie kan lijken op een gewone moedervlek en moeilijk te herkennen is, is het belangrijk nieuwe moedervlekken goed in de gaten te houden.

Een melanoom herkennen aan de hand van de ABCDE regel

Gewone moedervlekken verschillen van een melanoom op een aantal vlakken. Zo heb je van een gewone moedervlek geen last, terwijl een melanoom kan jeuken, bloeden, zweren of pijn kan doen. Als je twijfelt of je cliënt een melanoom heeft ga dan de letters van de ABCDE regel af:

 • De A staat voor asymmetry: Een melanoom is niet symmetrisch en rond zoals de moedervlek.
 • De B staan voor border: De randen van een melanoom hebben een onduidelijke begrenzing.
 • De C staat voor color: De kleur van een moedervlek dient overal hetzelfde te zijn. Is niet zo dan kan je een melanoom makkelijk herkennen.
 • De D staat voor diameter: Het is vaak een grotere plek is dan de reguliere moedervlek (groter dan 6 millimeter in diameter).
 • De E staat voor evolution: Dit houdt in dat een melanoom vaak erg snel van uiterlijk verandert.

Een apart geval is het acrolentigineus melanoom. Dit is een vorm van de ziekte die zich voordoet aan de uiteinden van de vingers of de tenen. Denk je met deze kenmerken een melanoom te herkennen bij je cliënte? Dan is het van groot belang deze zo snel mogelijk naar de huisarts door te verwijzen voor een goede behandeling. Hoe eerder een melanoom is vastgesteld, hoe hoger de kans op genezing. Bij een vroege vaststelling van huidkanker is de kans op genezing zelfs hoger dan 95%!

Je klanten zelf een melanoom laten herkennen

Als professional zal je sneller een melanoom herkennen dan je cliënten. Maar je kan ze wel goed adviseren over het belang van het gebruik van zonnebrand en zelfonderzoek. Zo kan je ze wijzen op de video's over zelfonderzoek die KWF Kankerbestrijding online heeft gezet. Verder is een app een handige tool voor het controleren van de eigen huid. Raad je cliënten altijd aan om bij twijfel over het herkennen van een melanoom de huisarts of dermatoloog te raadplegen.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste beautynieuws, trends en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • Carla Uppelschoten
  01.03.2015 - 23:15 uur | Carla Uppelschoten

  De beschrijving van de ABCDE regel klopt niet. Sorry er staan nog veel meer fouten in dit stuk. Is niet goed om het op deze wijze te publiceren.

 • Priscilla Smiet
  27.02.2015 - 07:51 uur | Priscilla Smiet

  Ik ben het wel met Marije eens. Ik heb zelf last van Basaalcelcarcinoomen. Ik ben altijd alert geweest op moedervlekken omdat ik als kind bestraalt ben. Maar een Basaalcelcarcinoomen had ik nooit van gehoord en geen idee hoe het eruit zag. En deze plekjes lijken vaak meer op een soort puistjes dus ben ik van mening dat je ook vooral op dit soort plekjes alert moet zijn.

 • Marije Breuker
  26.02.2015 - 12:07 uur | Marije Breuker

  Ik vind de titel ongepast en onnodig aanstootgevend. Een melanoon kan je niet zelf vaststellen. Een biopt van een verdachte plek (idd altijd naar huisarts gaan bij verdachte moedervlek!) zal uitsluitsel moeten geven. En dan nog zijn er andere varianten dan een melanoom. Basaalcelcarcinoom omvat ongeveer 70% van alle nieuwe gevallen van huidkanker. Basaalcelcarcinoom is de vorm van vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait en is daarom zelden levensbedreigend. Het is de meest voorkomende vorm van huidkanker.