Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Een vriend of familielid die dementie krijgt, wil je vanaf het begin helpen om zijn of haar dagelijkse leven zo comfortabel mogelijk te maken. Word niet boos wanneer er iets verkeerd ligt of de persoon zijn spullen niet vindt, maar corrigeer subtiel. Het is belangrijk om mensen met dementie structuur te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld gekleurde labels bevestigen op lades, kasten en spullen zodat hij of zij vlugger iets terugvindt.

Dementie is een overkoepelende term voor een vijftigtal aandoeningen. In 70% van de gevallen is de ziekte van Alzheimer de diagnose. De persoon krijgt daarbij geheugenproblemen en moeite met alledaagse dingen. Hij of zij vergeet waar spullen liggen, legt ze verkeerd of weet niet meer waar ze voor dienen. In het eerste stadium van de ziekte zijn er gelukkig laagdrempelige manieren om hen te helpen.

Subtiel corrigeren
Wanneer de persoon met dementie thuis bepaalde zaken niet vindt, kunnen er frustraties ontstaan. Die frustraties worden dan vaak afgereageerd tegen diegene die het dichtst bij hen staat. Weet dat het verloop van dementie voor de patiënt heel verwarrend en confronterend kan zijn. Word daarom zelf niet boos maar corrigeer subtiel. Zet de spullen die verkeerd staan op de juiste plaats en geef luchtig aan waar de afstandsbediening ligt.

Geef alles een vaste plaats. Structuur is voor mensen met dementie heel belangrijk. Het voorkomt het vergroten van de chaos in zijn of haar hoofd. Ga dus ook je interieur niet plots opnieuw inrichten. In de beginfase wordt het kortetermijngeheugen voornamelijk aangetast en meer steunen op wat hij of zij weet van vroeger. Na een tijd kunnen gekleurde labels als bijkomend geheugensteuntjes gebruikt worden om spullen terug te vinden of op de juiste plaats weg te zetten. Je kunt de labels in verschillende kleuren aanbrengen, en met verschillende figuren op. Probeer een duidelijke overeenkomst tussen de kleur en figuur van het label en het voorwerp te vinden.

Labelen met kleur
Iemand met dementie kan na een tijd vergeten hoe bepaalde zaken werken en waar ze voor dienen. Dat brengt bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee. Denk maar aan voorwerpen waar je voorzichtig mee moet omgaan. Probeer in eerste instantie deze spullen zo veel mogelijk buiten bereik te houden. Als dat niet gaat, link toestellen of materialen zoals de oven dan aan een bepaald gevoel van vroeger. Bijvoorbeeld, een vriendin die vroeger regelmatig cake kwam bakken, kan een herinnering zijn die de persoon onthoudt. De functie van de oven blijft op die manier duidelijk. Je kunt door middel van een label de link nog doortrekken door er een roodkleurig vlammetje op te plaatsen. De persoon met dementie kan de kleur rood dan linken aan gevaar.

Daarnaast worden contrasterende kleuren het beste waargenomen. Geef dus het label op de lichtschakelaar een contrasterende kleur tegenover de achtergrond, maar wel met een logisch figuur zoals een zon op. Zo kan je vriend of familielid de kleuren en figuren linken aan de functie van het product.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen