Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Er is een belangrijk aspect dat bijdraagt aan huidproblemen en de manier waarop de huid veroudert en dat is het microbioom. In ons en op ons leven duizenden verschillende soorten micro-organismen die allerlei verschillende functies voor ons vervullen. Het microbioom – voorheen de huidflora genoemd – bestaat uit triljoenen bacteriën, schimmels en virussen die samen wel twee kilogram kunnen wegen.

 

Beschadigd

Wanneer een kind tijdens de geboorte door het geboortekanaal gaat, krijgt het van de moeder haar microbioom mee. Het microbioom is de laatste generaties echter in kwaliteit en diversiteit achteruitgegaan. Het is namelijk erg beschadigd door antibioticagebruik, luchtvervuiling, zeep en door een voedingspatroon dat schadelijke micro-organismen – zoals schimmels – ondersteunt. Hierdoor hebben veel mensen een verstoord microbioom. Een verstoring geeft onder andere meer kans op allergieën, huidproblemen, astma en glutengevoeligheid. Een ander probleem is dat er door antibioticagebruik resistente bacteriën zijn ontstaan die wereldwijd de volksgezondheid negatief beïnvloeden.

 

Goede bacteriën

Onderzoek laat sterke verbanden zien tussen de gezondheid van het microbioom en de algehele gezondheid. Bijvoorbeeld bij gebruik van goede bacteriën (in- en uitwendig) is verbetering van huidproblemen meer regel dan uitzondering. Een dermatoloog die hier veel onderzoek naar doet is dr. Whitney Bowe. Zij publiceerde in april 2018 het boek: The Beauty of Dirty Skin. Een titel die aangeeft dat we te schoon leven.

 

Ontstekingsprocessen

Het microbioom is net zo essentieel voor ons als een orgaan. We hebben een symbiose – het langdurig samenleven van twee of meer organismen van verschillende soorten – met deze micro-organismen. Niet alleen in onze darmen, maar ook in en op onze huid, in de longen, in de vagina en in de mond. De diepere huidlagen blijken niet steriel te zijn. Micro-organismen leven diep in de huid tot aan de subcutis – het onderhuidsbindweefsel – waar ze celprocessen beïnvloeden. Schadelijke micro-organismen wakkeren bijvoorbeeld ontstekingsprocessen in de huid aan. Dit zie je bij huidproblemen als psoriasis, rosacea, eczeem en acne. Maar gezonde micro-organismen remmen juist deze ontstekingsprocessen en ze kalmeren de huid. Je ziet dan ook dat er wereldwijd veel aandacht is voor het microbioom en voor de ontwikkeling van nieuwe cosmeticaproducten rond dit thema.

 

Beautyroutine

Probiotica mogen dus zeker een onderdeel uitmaken van je beautyroutine. Ze krijgen steeds meer aandacht in de beautyindustrie, en die aandacht verdienen ze! Wel is er nog veel te ontdekken over hoe we goede bacteriën het beste in kunnen zetten.

 

 

 

Reacties

  1. Dank je Eva van Nieuwburg voor dit heldere artikel over ‘ons microbioom’ in relatie tot de gezondheid van onze huid en ons lichaam (en geest). De afgelopen ruim 6 jaar ben ik zelf bezig geweest met research in de wetenschappelijke literatuur op zoek naar de onderbouwing voor de #huiddarm connectie. Die relatie tussen huid en darmen had ik al vaak gezien in mijn praktijk. Maar wanneer ik er artsen over aansprak, werd dit structureel ontkend. Mijn research heeft geleid tot een heel ‘lijvig’ boek (632 blz en 1,2 kg) over de ‘zeer intensieve reis door de huid op weg naar de darmen en weer terug’. Naast het bespreken van diverse belangrijke huidgerelateerde onderwerpen zoals de huid pH, de geboorte van talg ofwel sebogenese, de parameters van de huid en de huidmicrobiota (alle micro-organismen op de huid), wordt ook het immuunsysteem besproken. Ook wordt de ontwikkeling van ons microbioom (huid, darm, vagina, mond etc) uitgebreid uitgelegd, alsmede de functie en rol van de darmen in relatie tot huidproblemen. “It’s all about microbes and balance”, zo vind ik in de literatuur en dit weet ik ook al uit eigen ervaring. En wellicht jij ook?
    Het is een pittig en zeer diepgaand boek geworden, en daarmee een aanrader voor iedere huidspecialist, dermatoloog en huidtherapeut die meer wil lezen over de ‘HUID-DARM connectie’. Moeilijke begrippen worden steeds uitgelegd en er wordt regelmatig gebruik gemaakt van beknopte samenvattingen, en heldere schema’s en overzichtstabellen. Ook is er een zeer uitgebreide index achterin het boek zodat het heel praktisch is voor het opzoeken van bepaalde termen. Het boek is te bestellen via http://www.huid-darm.nl/index.php/bestelling. Op 30 september kan je me ook hierover horen op het 70-jarig jubileum congres van de ANBOS in de Jaarbeurs tijdens een middag workshop.
    Mijn boek heb ik met liefde geschreven om de belangrijke relatie tussen de huid en de darmen voor mijzelf maar vooral ook voor andere collegae inzichtelijk te maken. Het boek is nooit ‘af’, want de kennis groeit gelukkig momenteel heel snel. Toch kan de lezer dankzij dit boek een enorme sprong maken in zijn/haar ontwikkeling. Mijn droom is dat we als huidspecialisten – mede dankzij de kennis en inzichten in dit boek – samen in de toekomst nog beter mensen met huidproblemen daadwerkelijk kunnen helpen, door het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden zoals met #prebiotica, #probiotica, #darmtherapie, #leefstijl, #voeding, #supplementen etc.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen