Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Witte schilfertjes op je schouders, je blijft ze eraf vegen. Het lijkt wel een waterval aan roos waarbij je pakken sneeuw van je jasje blijft afvegen. De meeste mensen schamen zich voor roos en willen er erg graag vanaf. Weet jij waarom het ‘roos’ heet? En belangrijker nog: hoe kom je van roos af?

Hoewel roos geen ziekte is, is het wel een veel voorkomend probleem waar iedereen weleens last van heeft. Roos wordt in de medische wereld ook wel pityriasis capitis genoemd. Capitis betekent hoofd en pityriasis is een gist. Maar waarom dan de naam roos? Roos is een verzamelnaam voor diverse huidaandoeningen die een rode kleur op de huid veroorzaken. Het is dus vernoemd naar de kleur van een roos.

Hoe ontstaat roos?

Net zoals onze huid wordt ook onze hoofdhuid steeds vernieuwd. De oorzaak van de versnelde deling van de cellen is waarschijnlijk een infectie met de gist pityrosporon ovale. Deze gist is bij elk mens op de huid aanwezig, maar niet iedereen heeft er last van. Door deze versnelde deling vormt de huid steeds een nieuwe laag. De oude cellen gaan dood en laten los. De schilfertjes die normaal hierdoor ontstaan, zijn zo klein dat ze niet opvallen. Maar bij mensen met roos delen de cellen van de hoofdhuid zich twee keer zo snel waardoor er meer dode huidcellen vrijkomen. Ook de talgklieren gaan vaak harder werken en scheiden meer talg af. Hierdoor plakken de oude huidcellen nog meer aan elkaar en ontstaan schilfertjes. Schilfering van de hoofdhuid kan overigens ook ontstaan door uitdroging van shampoos tegen vet haar, of door irritatie van shampoos of andere haarverzorgingsmiddelen. 

Wat kun je tegen roos doen?

De meest bekende behandeling is natuurlijk de anti-roos shampoo. Er zijn daarnaast meerdere shampoos op de markt. Sommigen zijn gericht op het bestrijden van de gist, anderen werken tegen jeuk of schilfering. De meeste shampoos bevatten seleniumsulfide of zinkpyrithion. Beide stoffen verminderen de verhoogde aanmaak van talg en remmen de toegenomen schilfering. Zinkpyrithion vermindert daarnaast ook het aantal gistcellen op de huid. Maar voorkom juist dat je je haar te vaak wast. Je hoofdhuid droogt hier nog meer van uit, waardoor de talgproductie toeneemt en dus ook de schilfering. 

Föhnen? Liever niet!

Het beste kun je nadat je je haar hebt gewassen de föhn achterwege laten. Dat schimmels gedijen in warmte is meestal wel bekend. Maar sta je er bij het föhnen ook wel eens bij stil dat schimmels dit zeer prettig vinden? Als je je haar dan toch föhnt, kun je dit dus het beste doen met koude lucht. Als je in je praktijk een klant hebt met roos, kun je naast een gezichtsbehandeling ook een hoofdhuidmassage geven. Vooral bij een droge, schilferige, trekkerige of jeukende hoofdhuid kan het prettig zijn om tijdens deze hoofdhuidmassage een oliekuur te doen. De oliekuur voedt de hoofdhuid en de massage stimuleert de doorbloeding waardoor de huid sneller geneest en een (vette) oppepper krijgt! 

Comments


Gerelateerde artikelen