Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Striae, een te snelle groei van de huid

Vrouwen maken zich vooral tijdens de zwangerschap ongerust op het ontstaan van striae. Dit is niet geheel onterecht, want 71% van de vrouwen ontwikkelt tijdens de zwangerschap striae, vooral wanneer ze voor hun 30e jaar zwanger worden. Niet alleen tijdens de zwangerschap kunnen we striae ontwikkelen, elke snelle groei van de huid kan striae veroorzaken. Dit kan dus tijdens de puberteit zijn, bij een snelle gewichtstoename of een snelle spiertoename, vaak staat dit in verband met het gebruik van steroïden. Ook bij het syndroom van cushing kan striae ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door overproductie van het hormoon cortisol (een steroïd hormoon) door de bijnierschors. Ook hormonen, aanleg en huidtype kunnen bijdragen aan het ontstaan van deze onderhuidse littekens. Striae komt tevens vaker voor bij een donkere huid en bij mensen die roken. Striae bevindt zich met name op plekken waar vet is opgeslagen en/of waar de huid vaak gerekt wordt. De meest voorkomende lokalisaties zijn de buik, de borsten, de boven- en onderarmen, de heupen en billen. 

Ontstaan van striae

Vaak beginnen striae met jeuk. Dit is een teken dat je huid de snelle groei niet meer aankan. Daarna ontstaan striae in de vorm van dunne, roodblauwe streepjes. Na verloop van tijd worden de strepen door verlittekening lichter van kleur. Hoewel we niet precies weten hoe striae ontstaat wordt er aangenomen dat deze  lineaire laesies  door overmatige uitrekking van het onderhuidse bindweefsel ontstaat waardoor de collageenvezels in de dermis gaan wijken en de elastinevezels worden gebroken. Doordat het proces traag verloopt blijft de epidermis intact, maar de textuur wordt afwijkend. De epidermis in de striae is atrofisch en kunnen in lengte variëren van enkele centimeters tot wel twintig centimeter. De striae worden op den duur langer en breder. In de loop van de tijd worden de striae doorgaans huid- of ivoorkleurig. 

Behandeling

In onderzoeken naar behandelingen bij striae wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten: striae rubra (rode striae) en striae alba (witte striae). Striae rubra zijn rood en hebben een grillig uiterlijk. Deze variant kan uiteindelijk overgaan in witte, ongepigmenteerde lijnen en deze striae alba zijn permanent. Striae rubra is beter te behandelen dan striae alba.

Lasertherapie

Met de ND-YAG laser, gefractioneerde erbium glass laser, pulsed dye laser en de gefractioneerde CO2 laser kunnen ervoor kunnen zorgen dat de huid met striae verbetert. Het vermindert vooral striae rubra. Er zijn meerdere behandelingen nodig zijn en er is geen zekerheid op resultaat. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat de striae bij de gefractioneerde laser bij verschillende mensen wel vervlakten en minder zichtbaar werden.

Crèmes

Er zijn veel crèmes te koop die striae zouden moeten voorkomen en verminderen. Ik geloof hier niet in omdat deze crèmes alleen oppervlakkig werken in de epidermis. Een crème die niet verkocht wordt, maar wel verkregen kan worden op voorschrift van een arts is een vitamine A zuur/ tretinoïde crème. Deze crème zorgt onder andere voor de aanmaak van collageen en stimuleert de aanmaak van elastine, dit kan niet alleen rimpels maar ook striae verminderen. Vitamine A zuur blijkt vooral effectief te zijn bij de behandeling van striae rubra, striae die dus net zijn ontstaan.   

Microneedling

Dit is een roller die gebruik maakt van zeer fijne naaldjes van chirurgische kwaliteit die de huid net genoeg ‘verwonden’ om de celvernieuwing op gang te brengen, zodat de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd wordt. De verkregen microkanalen dragen bij tot verhoogde opname van actieve werkstoffen waardoor een beter resultaat gerealiseerd kan worden. Er zijn verschillende lengtes van de naaldjes, mijn voorkeur gaat uit naar de langste naaldjes in verband met de dieptewerking van de behandeling. 

Microdermabrasie/Peeling

Er is weinig bewijs voor de werking van microdermabrasie en peelingen bij striae, omdat dit een te oppervlakkige behandeling is voor de diepliggende littekens bij striae. Wel zou een combinatie van microdermabrasie en een vitamine A zuur een mogelijkheid kunnen zijn en een peeling met vitamine A zuur. 

Helaas kunnen we striae niet voorkomen, wel zouden we kunnen letten op onze leefgewoonte, zoals het niet roken en geen corticosteroïd te gebruiken. Er zijn behandelingen waarbij het deels verbeterd wordt, maar het blijft tot op heden moeilijk om striae helemaal weg te krijgen.  

Comments


Gerelateerde artikelen