Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het belooft de komende dagen steeds warmer te worden met uiteindelijk zelfs tropische waarden. Het belang om je huid optimaal te beschermen tegen de zon is al meerdere malen benadrukt. Maar hoe werkt het bruiningsproces van de huid precies? En welke soorten melanine zijn er?

De menselijke huid past zich aan de uv-blootstelling aan door de hoeveelheid melanine en de verdikking van de hoornlaag te verhogen, wat een beschermend effect heeft op het DNA omdat het de potentiële schadelijke werking van uv-A en uv-B vermindert. Hierdoor wordt het uv-A-gedeelte geabsorbeerd door de melanine, terwijl de verdikking van de huid helpt om het licht te weerkaatsen. Deze effecten zijn ongeveer gelijk aan een SPF van 10.

Twee soorten melanine
De huidskleur wordt meestal bepaald door pigment of melanine. Mensen met een zeer donkere huid hebben een hoge conversie naar melanine, terwijl de conversie bij mensen met een lichtere huid juist veel lager is. Er zijn twee soorten melanine: pheomelanine (bruin/rood) en eumelanine (bruin/zwart). Eumelanine kan zeer goed uv-straling absorberen en beschermt de huid dan ook. Pheomelanine beschermt de huid minder effectief en kan zelfs nog minder effectief worden als er zogenaamde vrije radicalen worden aangemaakt. Pheomelanine is vooral aanwezig in huidtype 1 en 2. Er zijn grotere hoeveelheden eumelanine in het pigment van huidtype 3 en 4. De huidskleur van mensen verschilt door de verschillende hoeveelheden pheomelanine en eumelanine in hun huid en door de verschillende hoeveelheden pigment in elke cel.

Het bruiningsproces
Het bruinen gebeurt in twee fasen. De eerste fase is een onmiddellijke pigmentverdunning, die een snelle verdonkering van de huid inhoudt. Het begint tijdens de blootstelling aan uv-straling en het maximale effect is vrijwel onmiddellijk zichtbaar. Dit wordt veroorzaakt door een verandering of oxidatie in de reeds in de huid aanwezige melanine. Bruining is daarom het duidelijkst te zien in de huid waar al een significante pigmentatie bestaat en treedt op na
blootstelling aan uv-A of zichtbaar licht. Afhankelijk van de blootstellingstijd kan de pigmentatie binnen enkele minuten vervagen of enkele dagen duren en zich mengen met vertraagde bruining.

De tweede fase, ook wel vertraagde bruining genoemd, wordt vooral veroorzaakt door blootstelling aan uv-B. Het is het resultaat van verhoogde epidermale melanine en wordt voor het eerst 48 tot 72 uur na blootstelling zichtbaar. Zowel uv-A- als uvB-straling beginnen met een vertraagde bruining door het creëren van een geagiteerde toestand in de melanocyten, waardoor dan weer meer melanine in de huid wordt losgelaten. De mate van directe pigmentverdonkering is vooral een afspiegeling van het huidtype van de persoon. Vertraagd bruinen vereist grotere doses van zowel uv-A als uv-B om een willekeurige reactie te veroorzaken.

De Fitzpatrick-schaal
Dit systeem is in 1975 ontwikkeld door Thomas B. Fitzpatrick en schat in hoe verschillende soorten huid op ultraviolet licht reageren. In eerste instantie werd het op basis van de huidskleur ontwikkeld om de juiste dosis uv-A voor lichttherapie te meten. Later werd de schaal aangepast op basis van de rapporten van patiënten over hoe hun huid op de zon reageert. Tot op de dag van vandaag blijft deze schaal een erkend instrument voor dermatologisch onderzoek naar de pigmentatie van de menselijke huid.

0

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Gerelateerde artikelen