Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Winter; het is koud en nat weer, je zit veel binnen en krijgt allerlei kwaaltjes, zoals een droge huid en-haren, gebarsten lippen en kloven. In de zomer moeten we onze huid beschermen tegen de effecten van de zon, maar minder bekend zijn de effecten van het gure winterweer op onze huid. Dus hoe helpen we onze huid de winter door?

In de winter dragen we dikke kleding die zorgt voor een isolerende luchtlaag tussen de huid en de buitenlucht. Wanneer je jezelf  bijvoorbeeld te koud kleedt en het lichaam koelt af, dan ga je rillen, je krijgt kippenvel en de huid wordt bleek. Het bleek worden van de huid is een beschermingsmechanisme. Namelijk; wanneer de kleine bloedvaatjes die dicht onder de huid liggen, kleiner worden en het bloed wordt dieper in het lichaam omgeleid, gaat niet veel warmte van het bloed verloren en blijven de inwendige organen op temperatuur. Dit alles gaat ten koste van de huid en de uitwendig gelegen lichaamsdelen, zoals de vingers, tenen, neus en oren. Deze koelen het snelst af in de koude buitenlucht en kunnen bij extreme kou tintelen en pijn gaan doen.

Welke huidproblemen kunnen er in de winter ontstaan?

Huidkloven

Kloven komen in de winter vaker voor dan in de zomer omdat door de winterse kou bloedvaten in de huid samentrekken, waardoor de doorbloeding verminderd. Als de huid dan ook extreem droog wordt, kunnen er kloven ontstaan. Een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten en bepaalde vetten, kunnen ervoor zorgen dat deze stoffen ook te weinig in je huidcellen aanwezig zijn en juist deze stoffen hebben we nodig om onze huid te beschermen tegen uitdroging. Het eten van veel omega 3 (visolie) en 6 en vitamine E zorgt voor sterke celwanden zodat het water in de levende cel blijft, welke uitdroging van de huid tegengaat. Veel water drinken behoort hier natuurlijk ook toe. Daarnaast kunnen huidkloven deels voorkomen worden door de huid goed in te smeren met een crème of olie, het liefst met Vitamine E. Ingrediënten zoals alcohol, geurstoffen en parabenen kunnen beter vermeden worden.  Daarnaast helpen zoutbaden goed tegen een droge huid. Je zou denken dat het je huid uitdroogt, maar als je echt mineraalzout gebruikt (dus geen keukenzout), gebeurt dat niet.

Gesprongen lippen

Omstandigheden als een gure wind en het lang zitten in centraal verwarmde ruimtes, kunnen al snel leiden tot droge en gesprongen lippen. Wanneer je uitgedroogde lippen hebt, kun je sterk de neiging krijgen om deze met de tong nat te maken. Dat geeft heel even verlichting, maar vervolgens drogen de lippen nog verder uit. Door enzymen in het speeksel wordt de beschadigde huid nog verder aangetast. Bij droge lippen zie je scheurtjes, kloofjes, korstjes en schilfertjes in het lippenrood. Om gesprongen lippen te voorkomen of  te behandelen kun je de lippen het beste 2 keer per dag vet houden met een lippenbalsem of met vaseline. Vaker wordt niet aangeraden omdat de lippen dan zelf geen vet meer produceren en ze nog verder uitdrogen. Daarnaast is het belangrijk dat de luchtvochtigheid thuis of op het werk niet te laag is. En laat losse velletjes op de lippen zitten. Het los trekken van die velletjes zorgt voor kleine wondjes en verdere uitdroging van de lippen.

Droog en dof haar

Het haar heeft ook veel te voorduren bij koud weer. Vooral door de overgang van koud weer buiten en warmte binnen, drogen haren uit en worden ze dof. Daarom is het belangrijk om de haren niet al te vaak te wassen en zeker niet met heel warm water. Het eten én smeren van avocado helpt tegen droog haar, vanwege de gezonde vetten. Dus gooi deze lekker door een salade. Als je een stukje over hebt kun je er een haarmasker van maken. Haren en nagels worden sterker door mineralen, die in groentes zit. Ook goede koolhydraten eten helpt, deze geven energie aan je lichaam, waardoor er direct beter gezorgd wordt voor je haar, nagels en huid. Een heerlijke hoofdhuidmassage helpt ook, dit verbeterd de doorbloeding en het stimuleert de talgproductie die de haren wat vetter en soepeler maken.

Tot slot

De huid heeft in de winter meer aandacht nodig en verdiend elke dag een goede crème. Zet een handcrème bij de kraan en smeer je handen iedere keer na het wassen in. Wanneer je je gezicht schoonmaakt, let dan op wat voor een soort reinigingsproduct je gebruikt. Vaak zijn reinigingsproducten ontvetters. Ze kunnen stoffen bevatten, zoals alcohol, die de toplaag van je huid ontvetten. Ook van binnenuit kunnen we de huid voeden waardoor een droge huid deels voorkomen kan worden.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen