Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Als je een auto koopt, mag je kiezen. Zet je de auto op de zaak? Of is de auto privé? Als onderneemster in de beautybranche maak je zakelijke kilometers. Je bezoekt eens een beurs, je gaat naar de groothandel, je volgt een cursus. Misschien werk je niet dichtbij je huis, maar reis je elke dag op en neer naar je werk. Of misschien bezoek je sommige cliënten thuis. Of je nu veel of weinig reist, zakelijke kilometers maak je altijd.

Privé-auto

Heb je privé een auto en maak je af en toe ritjes voor je zaak? Dan mag je voor elke kilometer die je zakelijk rijdt € 0,19 in mindering brengen op je omzet. Houd je zakelijke kilometers goed bij, zodat je kunt aantonen dat je ze gemaakt hebt.

Auto op de zaak

Als je de auto op de balans van je bedrijf zet, zijn alle kosten aftrekbaar. Brandstof, onderhoud, benzine, het zijn zakelijke kosten. Bewaar daarom alle bonnen en nota’s.

Omdat je van die auto privé ook voordeel hebt, moet je een percentage van de cataloguswaarde van de auto optellen bij je inkomen. Dit is de bijtelling. Over de bijtelling betaal je inkomstenbelasting.

Geen bijtelling?

Alleen als je jaarlijks niet meer dan 500 kilometer privé rijdt met je zakelijke auto, krijg je geen bijtelling. Dit moet je wel bewijzen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is gebruikmaken van een geautomatiseerd systeem met het Keurmerk RitRegistratieSystemen. Voor informatie kun je eens kijken op de website: Stichting Ritregistratie.

Btw

Als het gaat over de auto privé of de auto op de zaak, bedoelen mensen meestal de inkomstenbelasting. Maar ook de btw speelt een rol. Ook voor de btw mag je kiezen of je de auto op de zaak zet of op privé. Het is dus goed mogelijk om privé een auto te hebben, die voor de btw zakelijk is. Het voordeel van een auto die voor de btw op de zaak staat, is dat je de btw mag aftrekken. Niet alleen op de aanschaf, maar ook de btw op benzine en onderhoud. 

Omdat je de auto ook privé gebruikt, moet je een btw-correctie toepassen. Dit doe je bij de btw-aangifte over het laatste kwartaal.

De beste keuze?

Privé of zakelijk, je kunt kiezen wat voor jou het voordeligst is. Dit hangt af van allerlei factoren, zoals het type auto en het gebruik. Omdat er zoveel bij komt kijken, kun je dit soort keuzes het beste bespreken met je boekhouder. Bekijk onderstaande video voor meer informatie:

Als je echt in het onderwerp wilt duiken, kun je terecht op Belastingdienst.nl.

Dit artikel is geschreven door Wilma van Hoeflaken. Zij is freelance journalist en schrijft voor Beautyspot.nl over belastingen in opdracht van de Belastingdienst. 

1+

Reacties


Gerelateerde artikelen