Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Er zijn heel wat zonnebrandcrèmes te koop. De prijs varieert van 8 Euro tot wel 60 Euro per flacon. De bescherming van een zonnebrandcrème wordt vooral bepaald door de SPF (Sun Protector Factor), maar zelfs bij zonnebrandcrèmes met dezelfde factor zijn de prijsverschillen enorm. Het televisieprogramma 'de rekenkamer' zocht uit of de duurste zonnebrandcrème ook de beste is en wat het kost om goed beschermd te zijn tegen de zon. Uit deze rapportage blijkt dat grootste probleem het smeren van de creme is. De meeste consumenten smeren niet dik genoeg voor een goede bescherming. Op een vakantiebestemming zou je daar een halve flacon per dag per persoon voor nodig hebben. Ook blijkt dat het dik insmeren met een goedkope zonnebrandcrème met een bepaalde SPF beter beschermt dan het dun insmeren met een dure zonnebrandcrème met dezelfde factor. 

 

Bescherming tegen de zon wordt bepaald door de factor

De SPF (Sun Protector Factor) geeft aan welke bescherming een antizonnebrandmiddel tegen de zon blijft. Dit is wettelijk bepaald. Een zonnebrandcrème van factor 30 van het ene merk beschermt dus net zo goed als van een ander merk. Je vraagt je daarom af waarom dezelfde hoeveelheid van hetzelfde product tien keer zo duur is.

Voor een gedeelte is het prijsverschil verklaarbaar door het gebruik van dure of goedkope grondstoffen. Hoe hoger de beschermingsfactor, des te meer filters je nodig hebt tegen de zon. Een zonnebrandcrème met een hogere SPF is altijd duurder dan een crème met een lage SPF. Daarnaast is een minerale filter 3x zo duur als een chemische filter. Dit verklaart gedeeltelijk de prijsverschillen. Maar omdat de grondstofkosten van een zonnebrandcrème gemiddeld maar 15% van de prijs bepalen zijn de extreem grote prijsverschillen nog niet verklaard. De overige prijsverschillen hebben vooral met marketing en gebruiksgemak te maken.

 

Smeren

De zonnebrandcrème beschermt goed tegen de zon als je deze dik op de huid aanbrengt (2 mg/cm2) en vervolgens op laat drogen. Een dikke laag absorbeert immers meer zon dan een dunne laag. Om de geschatte bescherming over het hele lichaam te bereiken moet een volwassene, met een huidoppervlak van 1.73 m2, ca. 35 ml van het product gebruiken. In de praktijk blijkt dat mensen veel minder smeren dan noodzakelijk (ca. 1mg/cm2). Voor een veilige bescherming tegen de zon kun je beter dik smeren met een goedkope zonnebrandcrème dan dun smeren met een dure crème. 

 

Kosten

 

 

Bij het kopen van zonnebrandcrème is het belangrijk om te weten welke factor je nodig hebt. Dit hangt af van de plaats waar je naar toe gaat en welke periode. Stel dat je 12 dagen gaat en je blijft 6 uur per dag in de zon. Iedere 2 uur moet je opnieuw insmeren, dat is per volwassene 3×35 ml = 105 ml per dag. Gedurende je 12 dagen vakantie heb je dan 1260 ml zonnebrandcrème (6 flessen van 200 ml) per persoon nodig. Bedenk daarbij dat dik smeren met een goede factor zonnebrandcrème het belangrijkste is voor een goede bescherming tegen de zon. Een goedkope zonnebrandcrème voorziet daarin. Duurdere zonnebrandcrèmes bieden je daarentegen wat meer gebruiksgemak en spelen beter in op je persoonlijke voorkeuren.

 

0

Reacties


Gerelateerde artikelen