Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Iedereen doet wel eens mee aan een wedstrijd. Vaak is het een wedstrijd, toernooi of kampioenschap op het gebied van sport, maar op je eigen vakgebied is ook nog wel wat winst te behalen. Zo hebben 22 april maar liefst zeven schoonheidsspecialisten een Beauty Award mee naar huis mogen nemen, worden er regelmatig nagelkampioenschappen georganiseerd en is voor visagisten de Make-up Award het platform om furore te maken. Voor elke wedstrijd geldt: een goede voorbereiding… Maar er zijn nog een paar andere zaken waar je rekening mee kunt houden om zo goed mogelijk op de wedstrijdvloer te presteren!

Goede voorbereiding

Alles valt en staat met een goede voorbereiding. Het begint met een idee, of misschien wel meerdere! Schrijf die ook op, met verschillende trefwoorden. De meest goede ideeën ontstaan op onverwachte momenten, dus is het handig om deze op te slaan op je smartphone (die heb je immers bijna altijd bij je) of een notitieboekje bij de hand te hebben. Werk het idee vervolgens verder uit door inspiratie op te doen: je kunt zoeken op internet, in (vak)tijdschriften of andere bronnen. Het thema of idee dat je dan gevormd hebt, krijgt meer ‘body’ door te schetsen of tekenen op papier. Door een goede voorbereiding verminder je stress, zodat je ook nog kunt genieten van de competitie!

Vertel een verhaal

Bij sommige wedstrijden wordt gewerkt met een thema, maar dat hoeft niet altijd. Je kunt de creatie die je maakt aansterken met het verhaal dat je vertelt; Wat is de achtergrond of filosofie van jouw inzending? Waarom heb je voor een specifieke vorm, kleur of materiaal gekozen? In hoeverre sluit het aan bij je salon? Originaliteit wordt beloond! Durf met jouw ontwerp uit je comfort zone te treden en out of the box te denken. Zorg er uiteindelijk voor dat je bij de juryleden het gewilde ‘wow-effect’ creëert.

Het juiste model

Zeker bij een visagie- of nagelwedstrijd is de keuze van een model erg belangrijk. Hoe mooi het design op de nagels of de make-uplook op het gezicht ook is, als de hand of de huid minder mooi is, kun je hier toch altijd punten op verliezen. Het gehele plaatje moet kloppen. Zorg er ook voor dat je model weet wat er van haar verwacht wordt. De werktijd op de wedstrijdvloer kan soms lang zijn en de jurering ook. Zorg er daarom voor dat je haar goed verzorgd en altijd wat te eten (een makkelijke reep bijvoorbeeld) of te drinken bij je hebt. Een vestje kan vaak ook handig zijn, omdat modellen die lang moeten zitten het soms erg koud kunnen krijgen.

Wedstrijdreglement

Lees altijd het volledige wedstrijdreglement goed door, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt en vooral wat wel en niet mag. Ook al heb je vaker meegedaan aan een wedstrijd, dan nog is het belangrijk het reglement door te lezen. Wedstrijdreglementen worden vaak aangepast omdat bijvoorbeeld internationale regels veranderen of door feedback die verkregen is na een wedstrijd. Het zou jammer zijn als je punten verliest omdat je je niet goed aan het reglement gehouden hebt! Door ook de beoordelingscriteria goed te lezen, weet je als deelnemer waar je punten op kunt scoren. Als er onduidelijkheden zijn, of je hebt vragen, dan kun je altijd de organisatie om advies vragen. 

Comments


Gerelateerde artikelen