Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Het is nog niet zo lang bekend dat er naast essentiële eiwitten en -vetten ook essentiële suikers bestaan. We horen inmiddels zo vaak dat suiker slecht is dat het voor sommigen even een omschakeling is om te bedenken dat er zo iets bestaat als essentiële suikers. Uiteraard heb ik het niet over het pak witte suiker uit de supermarkt, ik heb het over glyconutriënten.

Onze cellen beschikken op de celwand over een ingenieus communicatiesysteem dat plaats vindt met behulp van suikerstructuren die als een soort rare antennes uit de celwand steken. De glycobiologie onderzoekt de werking van suikers in ons lichaam en onderzoek laat zien dat suikers niet alleen een energieleverancier zijn in ons lichaam maar ook essentieel zijn voor de communicatie tussen cellen. Zonder deze essentiële suikers kan er geen goede communicatie plaatsvinden tussen cellen. Een tekort wordt dan ook in verband gebracht met immuun problemen, neurologische problemen en een onvermogen om weefsels te herstellen. Over de hele wereld interesseren wetenschappers zich voor de glycobiologie, in Nederland is drs. Geiske de Ruig expert in dit onderwerp.

Glyconutriënten zijn niet zo gemakkelijk binnen te krijgen in een standaard voedingspatroon. Ze zitten bijvoorbeeld in zongerijpt fruit. Fruit wordt tegenwoordig echter onrijp geplukt waardoor deze suikers, die pas in het rijpingsproces ontstaan, er niet meer in zitten. Interessant is dat juist veel superfoods, zoals gojibessen, bijenpollen, aloë vera, algen, zeewier en paddestoelen deze essentiële suikers wel bevatten. Dit soort superfoods verbeteren dus het communicatievermogen van de celwand met de rest van het lichaam.

De 8 essentiële suikers zijn:
• Mannose
• Fucose (niet te verwarren met fructose!)
• Galactose
• Glucose
• N-Acetylgalactosamine
• N-Acetylglucosamine
• N-Acetylneuraminezuur
• Xylose

Omdat deze suikers onder andere belangrijk zijn voor weefselherstel is het voor de beauty professional een erg relevant onderwerp. Zo komen er steeds meer supplementen en crèmes op de markt (o.a. van grote cosmetica merken) die essentiële suikers bevatten. Het is namelijk zo dat bij een tekort de communicatie tussen huidcellen verslechtert. Zo stoppen de huidcellen met de afgifte van boodschappen om collageen te maken als de glyconutriënten onvoldoende aanwezig zijn. Dit heeft een grote bijdrage aan rimpelvorming.

Volgens drs. Gijske de Ruig ziet haar huid er nu met 51 jaar beter uit dan toen ze 41 was. Ik geloof zelf sterk in het vermogen van ons lichaam om te regeneren. Zolang we er maar voor zorgen dat we over de juiste stoffen beschikken die het lichaam nodig heeft om dat te kunnen doen.

Dit artikel is geschreven door Eva van Nieuwburg

Comments


Gerelateerde artikelen