Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Soms zijn beauty trends gevaarlijker dan op het eerste gezicht lijkt. Vanwege de internationale verkoop van beauty producten via platforms zoals eBay, Amazon en AliExpress is het lastig om strikte handhaving omtrent gezondheidsregels aan te houden. Hierdoor komt er een wildgroei aan producten. De Zero Mercury Working Group (ZMWG) heeft een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid kwik in skin-lightening en anti-ageing producten, en het blijkt dat de hoeveelheid kwik in cosmetica ondenkbare grenzen overschrijdt.

De legale limiet voor de hoeveelheid kwik in een cosmeticaproduct in de VS  is 1ppm, terwijl Europa geen enkele hoeveelheid kwik toestaat. ZMWG heeft zo’n 271 producten getest die verkrijgbaar zijn via de hierboven genoemde platforms. Wat blijkt: bijna de helft van al deze producten bevat kwik. Het alarmerende is dat er niet een beetje over toegestane grenzen heen wordt gegaan, maar de grenzen worden volledig platgewalst. In sommige producten is namelijk een hoeveelheid van wel 65,000ppm kwik teruggevonden. 

Effectief bij schoonheidsidealen 

De reden dat kwik wordt toegevoegd aan deze producten, is doordat het erg effectief is voor het realiseren van huidige schoonheidsidealen. Kwik blokkeert namelijk de productie van melanine en kan puistjes, sproeten en andere oneffenheden verwijderen. Het werkt zelfs effectief tegen rimpels. Hoe kansrijk dit ook klinkt in termen van schoonheidstrends, in platte taal is dit niets anders dan een bleekmiddel met serieuze gezondheidsrisico’s. Een kwikvergiftiging kan namelijk zorgen voor huiduitslag, en nog erger: het kan leiden tot nierziekten of zelfs schade aan het zenuwstelsel. In 2019 raakte een 47 jarige vrouw uit California in een coma doordat ze meer dan 500 keer de toegestane hoeveelheid kwik in haar bloed had. Na tests bleek dat ze dit binnen had gekregen via haar gezichtscrème. 

Specifieke landen waar producten worden gemaakt met hoge kwik-waarden zijn Pakistan, Mexico, China en Thailand. Bedrijven die zich schuldig maken aan deze gezondheidsrisico’s zijn Goree, Aneeza, Faiza, Chandni, Noor, Kim, Jiaoli, La Tia Mana. Daarnaast zijn het ook vaak ‘thuiskoks’ die in de weer zijn met veel te veel kwik. Dit maakt het handhaven een stuk moeilijker.

Gezondheid gaat nog altijd boven schoonheidsidealen. Een check vooraf bij een random online bestelling kan dus geen kwaad.

 

Renske Mennen is toekomstdenker, en business coach, met een focus op een bewuste lifestyle. Renske helpt toekomstbewuste ondernemers om zich trendbewust te profileren. Renske schrijft maandelijks een trendcolumn voor beautyspot.nl. Ook verschijnt er elk seizoen een trendartikel in het magazine De Beauty Professional over trends en hun invloed ervan op de beautyindustrie. Wil je meer weten over Renske, neem een kijkje op haar website www.renskemennen.com.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Gerelateerde artikelen