Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Je bent net geslaagd voor je diploma en zit inmiddels aan het einde van je euforie dat je ‘het papiertje’ hebt. Ja, je bent nu gediplomeerd schoonheidsspecialist(e) en dat beroep – want dat is het wel, hoewel sommige mensen het nog steeds zien als een hobby – wil je gaan uitoefenen!!

De juiste ruimte en inrichting

Allereerst moet je een ruimte hebben en het is vaak zo: hoe meer trappen de mensen moeten beklimmen, hoe lager de prijs is. Dat zit nu eenmaal in het hoofd van de mens en dat is er moeilijk uit te krijgen. Ga je een ruimte huren? Of doe je je salon aan huis? Zo ja, welke kamer ga je dan gebruiken? Kan ik de garage verbouwen of het schuurtje achter in de tuin? Want dan hoeven ze niet steeds door je privéruimten te komen.

Overal zijn voor- en nadelen aan, houd daar rekening mee. Ik raad je daarom aan om eens met een professioneel iemand te praten hierover. Frans, mijn partner, geeft mij zeer goede adviezen. Hij zit zelf niet in de schoonheidsbranche maar daardoor heeft hij wel een frisse kijk op salons. Hij heeft veel ondernemerservaring en samen zijn we een Facebookpagina Workshops en Advies gestart. Hij zorgt voor de inrichtingsadviezen van de salon en ik geef workshops over hoe je mannen moet ontvangen, te woord moet staan, behandelen en wat je wel en niet zou kunnen doen. Mannen zijn namelijk heel anders dan vrouwen en moeten ook anders benaderd worden. Vrouwen komen van Venus en mannen van Mars is niet voor niets een bekende frase.

Daarnaast is er nog de kwestie van inrichting: de stoel, je eigen stool (krukje) waar je toch uren op moet zitten als het goed is en het merk waar je mee wilt gaan werken. Via de producten op Beautyspot.nl kun je je daar alvast goed op voorbereiden en inlezen.

Volg je eigen hart met vallen en opstaan

Als je een bedrijf start heb je een passie: je wilt je bedrijf zo goed mogelijk runnen en succesvol maken, maar je hebt er als het goed is ook een onderliggende gedachte bij: JE WILT IETS BEREIKEN. Of je nu een restaurant hebt of een huidverzorgingsbedrijf, het gevoel van de passie is hetzelfde. Mijn advies: Ga erachteraan! Door te vallen en weer op te staan kun je bereiken wat je wilt. Het kan soms een moeilijke en zware weg zijn, maar het is echt de moeite waard. Ga bij anderen te rade, maar imiteer nooit. Haal informatie bij anderen maar doe de dingen op je eigen manier. Maak een goed bedrijfsplan en laat je daarbij ook adviseren, maar alleen jij weet wat je echt wilt bereiken.

Ga niet hetzelfde doen als een ander: Er is al een Albert Heijn en een Jumbo en deze twee winkels lijken – hoewel ze vaak dezelfde producten verkopen – helemaal niet op elkaar. De bedrijfsvoering is geheel anders. Ook Kruidvat en Etos zijn weer totaal verschillend. Zorg dus dat jouw salon of toko iets aparts heeft, iets toevoegt aan de bestaande markt.

Zelf ben ik jaren bezig geweest met en vallen en opstaan heb ik nu een supergoed lopende schoonheidssalon voor mannen, waarbij mijn klanten niet alleen uit heel Nederland komen, maar ook uit België, Duitsland, Polen, Dubai, Qatar en Brazilië. Ik moet soms oppassen dat ik – met mijn 63 jaar – mijzelf niet voorbijloop. Bewust heb ik geen stagiaires, want mijn handen zijn niet de handen van mijn personeel. Ik werk alleen en samen met mijn man Frans en samen runnen wij de business. En gelukkig gaat alles op rolletjes omdat we al meer dan 40 jaar op elkaar zijn ingespeeld.

Welke prijzen moet je hanteren en welke type klant trek je daarmee aan?

De uitdrukking “Uurtje-factuurtje” is niet altijd in ons beroep van toepassing, vind ik. Hoewel je wel een goede prijs mag/moet rekenen. Kijk eens naar: advocaten. De studieduur is wel wat langer dan die bij ons, maar dat wordt ook voor een deel door de maatschappij betaald. Advocaten hebben een uurtarief dat vaak begint bij € 200,- en soms is het een veelvoud daarvan.

Wij hebben (bijna ) allemaal onze eigen studies betaald, volgen (net als advocaten) veel bijscholingen, nieuwe opleidingen en cursussen, wat ons ook geld kost. Want een dag niet werken (ZZP’ers zijn Zelfstandigen Zonder Poen) is een dag geen inkomen. Daarom is een uurtarief erg belangrijk. Bij ANBOS kunnen ze je hier advies over geven, maar ga er alsjeblief NOOIT onder zitten, is min advies, want je snijdt jezelf ermee in de vingers.

Als je een te laag uurtarief hanteert, kun je beter bij de supermarkt Jumbo achter de kassa gaan zitten, want daar betalen ze je werkkleding, je belastingen enz. Maar als schoonheidsspecialist heb je nog veel meer onkosten die de klant niet ziet: je inrichting, je voorraad, de was van alle handdoeken, afschrijvingen op inrichtingen, maar ook hoeslakens en nog veel meer. Je kunt een lager tarief berekenen, als zij de was mee naar huis nemen, je vloer op het einde van de dag/avond, goed komen poetsen, je e-mails beantwoorden, je vakliteratuur bijhouden, en meer van dat soort dingen. Je bent namelijk niet klaar met werken nadat de laatste klant weg is. Neem de prijzen van de ANBOS als leidraad en misschien is het verstandig om er toch nog een stukje boven te gaan zitten. Je kunt dan met een gerust hart zo nu en dan ook een leuke aanbieding doen, waarvan de klant en jij van kunnen profiteren. En dan werk je niet voor Jan-Met-De- Korte-Achternaam…. € 200,- per uur is een beetje overdreven maar let er op dat Mijnheer de Belastinginspecteur ook regelmatig op de stoep staat!

Dit artikel is geschreven door Eric van Hulten, eigenaar schoonheidssalon voor mannen waar vrouwen ook welkom zijn.

Comments


Gerelateerde artikelen