Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Genen spelen een rol in of je er jong of oud uitziet, dat is gebleken uit onderzoek van het Erasmus MC. Voor het eerst hebben onderzoekers ontdekt dat afwijkingen in een gen worden gerelateerd aan hoe oud iemand er uitziet voor zijn leeftijd.

Relatie waargenomen leeftijd en afwijkingen DNA

De onderzoekers hebben bepaald hoe oud bijna 2.700 deelnemers aan ERGO, de Rotterdam Study van het Erasmus MC, er op digitale portretfoto’s uit zagen. Vervolgens zijn de bevindingen gekoppeld aan meer dan 8 miljoen DNA-variaties van de deelnemers, om te zien of de waargenomen leeftijd kon worden gerelateerd aan afwijkingen in het DNA. De resultaten zijn daarna bevestigd bij 1.700 deelnemers aan twee verschillende onderzoekscohorten, zoals de Leiden Lang Leven Studie van het LUMC. Dit alles gebeurde onder leiding van prof. dr. Manfred Kayser, hoogleraar Forensische Moleculaire Biologie bij het Erasmus MC en dr. David Gunn, senior wetenschapper bij Unilever.

Twee jaar ouder

De onderzoekers vonden dat mensen met een bepaalde vorm van het gen MC1R – dat ook gerelateerd is aan pigmentatie, vatbaarheid voor huidkanker en DNA schadereparatie – er tot twee jaar ouder uitzien dan mensen met een andere vorm van dat gen. De relatie van MC1R met waargenomen leeftijd blijkt onafhankelijk van de chronologische leeftijd, het geslacht, huidkleur, rimpels of UV-blootstelling. Volgens Kayser is deze ontdekking van belang, omdat ze weten dat er nog meer genen moeten zijn die hierbij een rol spelen. “Wij weten nu dat het mogelijk is om die genen te vinden.” Hij vertelt verder: “Hiermee krijgen we meer begrip van verouderingsverschillen tussen mensen. De onderliggende moleculaire biologie is belangrijk voor het begrip van de relatie tussen waargenomen leeftijd, biologische leeftijd en chronologische leeftijd. De volgende stap is onderzoek naar hoe een jong uiterlijk samenhangt met een betere gezondheid en dus uiteindelijk onderzoek naar hoe we gezonder ouder worden.”

Productontwikkeling

Gunn: “Het onderzoek is ontzettend spannend en zorgt voor begrip waarom sommige mensen er langer jonger uit blijven zien. Met het ontrafelen van de geheimen waardoor sommige mensen er jong uitzien voor hun leeftijd kunnen we innovatieve manieren zoeken om iedereen er langer jonger uit te laten zien in de toekomst. Er is nog veel werk nodig, maar wij hopen dat deze uitkomsten van invloed zijn voor toekomstige productontwikkeling en innovatie.”

Comments


Gerelateerde artikelen