Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Als je er goed uitziet, voel je je vanzelf beter. Er goed uitzien helpt je ook meer zelfvertrouwen te krijgen. En dat is precies wat de stichting Look Good Feel Better voor vrouwen én mannen met kanker wil bereiken. Al jarenlang zet de stichting zich op allerlei vlakken in om voor mensen met kanker een positieve schakel te zijn in het ziekteproces. Vanaf 4 februari, Wereldkankerdag, organiseert de stichting voor de derde keer de succesvolle actie ‘Geef een glimlach cadeau’. In deze maand geven vele schoonheidsspecialisten belangeloos verwenbehandelingen voor vrouwen met kanker, zodat ze zich even niet ziek hoeven voelen. In de aanloop naar deze actie sprak de redactie van Beautyspot.nl met Petra Odenthal, directeur Look Good Feel Better.

Historie

De stichting bestaat sinds 2001. Het initiatief, uiterlijke verzorging bij kanker, is door kankerpatiënt Toos Born opgestart. Zij liep tegen het feit aan dat haar uiterlijk als gevolg van haar ziekte haar op zowel sociaal als werkvlak belemmerde. Er was destijds geen organisatie of instelling waar zij terecht kon. In samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) werden initiatieven opgestart en later ondergebracht in de stichting. Petra Odenthal trad als eerste werknemer aan en ambieerde de activiteiten liever landelijk dan plaatselijk te maken. Inmiddels worden er honderden workshops met als thema ‘uiterlijke verzorging bij kanker’ gegeven in 76 ziekenhuizen. Dat landelijke verhaal is dus behoorlijk gelukt! 

Verwenmomenten voor vrouwen met kanker

Voor de derde keer organiseert Look Good Feel Better dit jaar de actie ‘Geef een glimlach cadeau’. In samenwerking met een aantal partners die dit financieel mogelijk maken en schoonheidsspecialisten die hun tijd ter beschikking stellen. In de maand februari kunnen vrouwen met kanker een gratis verwenbehandeling boeken bij een aangesloten schoonheidsspecialiste in de buurt. Ook internist/oncoloog Carolien Smorenburg, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, erkent het belang van er goed uitzien. “De zorg voor je uiterlijk hoort net zo goed bij het behandelplan als regelmatig bewegen en gezond eten. Als je je beter voelt, kun je ook beter de medische behandeling aan.”

Via de speciale website www.geefeenglimlachcadeau.nl kunnen zowel kankerpatiënten als schoonheidsspecialisten zich aanmelden via de daarvoor bestemde button. De schoonheidsspecialisten stellen minimaal 5 behandelingen in de maand februari beschikbaar. Op de website is een protocol en richtlijn voorhanden om te voorkomen dat er tijdens de behandeling dingen gebeuren die niet de bedoeling zijn. Zo kun je bijvoorbeeld beter niet epileren omdat hiermee gemakkelijk wondjes kunnen ontstaan. De huid van een kankerpatiënt is immers kwetsbaarder. “Het is bijzonder om te zien hoe enthousiast iedereen is. Sommige schoonheidsspecialisten geven in februari wel 20 behandelingen!”, vertelt Petra trots. “Wij leveren van alles aan zoals een persbericht en een communicatie toolkit waarmee ze op social media en in de lokale media aandacht kunnen besteden aan deze actie, maar uiteindelijk gaan ze er zelf mee aan de slag. Zo benaderen sommigen de plaatselijke middenstand om een gebakje te regelen of bij de bloemist een bloemetje. Voor je eigen salon biedt deze actie daarnaast de mogelijkheid om te laten zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Hiermee bereik je mensen die je anders niet zou bereiken.”

Geen patiënt maar cliënt zijn

Voor vrouwen en mannen met kanker is zo’n gratis verwenmoment een heerlijke ervaring waarbij ze even nergens aan hoeven te denken. Even geen patiënt, maar cliënt zijn! Een moment om te ontspannen en te genieten van de zachte aanraking van de schoonheidsspecialist. “De reacties die we van patiënten krijgen zijn hartverwarmend en ontroerend. Voor sommigen is een verwenbehandeling het startpunt geweest voor de weg omhoog. Mensen met kanker en hun dierbaren hebben al een zwaar traject doorlopen en we zijn dankbaar als wij daar een kleine positieve schakel in kunnen zijn”, aldus Petra. 

Gun jij vrouwen met kanker ook een gratis verwenmoment? Meedoen kan nog! Geef je op via het inschrijfformulier op www.geefeenglimlachcadeau.nl.

Comments


Gerelateerde artikelen