Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Alles in ons leven draait om vitaliteit, of we het nou zo noemen of niet. Het is ook wel ons potje energie, iets wat we niet kunnen vastpakken en pas missen als het er niet is. Wanneer dit potje op gaat merk je dit in je dagelijks leven. Je functioneren wordt beïnvloed zowel privé als op je werk. Dit met alle gevolgen van dien zoals ziekte, verzuim op het werk of frustraties in je relatie. Gelukkig wordt de maatschappij bewust van de gevolgen van vitaliteitsklachten. Logisch ook, we hebben er toch allemaal mee te maken?

Vitaliteitsklachten

Na een dag gewerkt te hebben in de salon verbaas ik me erover dat iedere klant vitaliteitsklachten had. Je herkent het misschien wel, de wallen onder de ogen die wij op wonderbaarlijke wijze moeten laten verdwijnen. Want ja, de oorzaak aanpakken, dat kunnen we niet. Even wat extra aandacht voor de nek tijdens de massage, want ook die zit vol met stress. Een onrustige huid? Natuurlijk, we hebben de kennis in huis om de huid rustiger te maken, maar hoe gaat het nou echt met deze klant?

Gefrustreerd word ik er van. Want iemand helpen, dat doen we toch het allerliefst? Maar helpen we de klant nou echt door alleen te werken aan de ‘buitenkant’, of moeten we ons juist meer gaan richten op de binnenkant? 

Voorkomen of ‘genezen’?

Zelf ben ik een voorstander om vitaliteitsklachten te voorkomen. Helaas merk je dat de klanten pas komen wanneer er klachten ontstaan. Herkenbaar ook, want van die stress nek wil ik ook wel af. Wanneer er zich geen problemen voor doen in gezondheid dan zien we geen reden om iets te voorkomen. Het gaat toch immers goed? Wanneer het dan niet meer goed gaat, dan grijpen we pas in. Hoe fijn zou het zijn om preventief te werken aan een mooiere huid, betere gezondheid en minder spierspanning?

Persoonlijke valkuilen

Om de vitaliteitsklachten te herkennen moeten we eerst bewust worden van de persoonlijke valkuilen. Deze valkuilen kunnen namelijk voor iedereen verschillend zijn. Iemand kan bijvoorbeeld bijzonder goed functioneren met 5 uur slaap terwijl ik me dan vooruit moet slepen als een natte dweil. Dus stel de vraag; wanneer voel jij je minder vitaal? Bij een nacht minder slaap, een te vette hap, drukte op het werk, verkeerde houding of te weinig bewegen? Misschien maak je jezelf altijd druk of ben je juist onzeker. Allerlei factoren die er voor zorgen dat je potje energie leeg gaat.

Advies

Wees bewust dat iedere klant verschillend is. Je analyse en behandelplan misschien niet voldoende ondersteuning biedt om de oorzaak te achterhalen. Maak daarom een ‘vitaliteitsplan’ die je opstelt ter ondersteuning. Stel hier vragen over onderwerpen zoals stress level, beweging, voeding en slaap. Ga hierover in gesprek en kom achter de oorzaak en persoonlijke valkuilen. Richt je op preventie en het bewust maken van de klant. Combineer dan je advies met behandelingen die passen bij zijn of haar wensen en behoeften. Hiermee geef je aandacht aan de binnen- én buitenkant. Want daarmee help je je klant pas echt!

1+

Reacties


Gerelateerde artikelen