Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Wilma Dufrenne, eigenaar van Dufrenne Skin & Laser care, een insituut voor (para)medische en cosmetische behandelingen, ontvangt op een mooie dag een telefoontje: “Ik wil mijn bovenlip en onderbenen laten laseren. Factureren jullie alles zodat ik het bij de zorgverzekering kan declareren? Niet, jammer maar dan ga ik naar Arnhem want daar doen ze dat wel”. Wilma Dufrenne geeft in een Linkedin groep aan dat ze het dom vind om te frauderen. Zo roept de sector het over zich af dat ontharen uit de verzekering gaat.

Het probleem blijkt herkenbaar, zo blijkt uit verschillende reacties op Linkedin. Er zijn ook andere schoonheidsspecialisten die van consumenten de vraag hebben gehad om een ‘gewone’ schoonheidsbehandeling te factureren als een acne, IPL behandeling of als camouflagetherapie.

Wat is fraude?

Onder fraude verstaat men het opzettelijk overtreden van een wet, regel of voorwaarde, waardoor een onterecht voordeel (zoals vergoeding of dekking) wordt behaald. Het gaat dan om het declareren van behandelingen die niet gegeven zijn, het declareren van duurdere behandelingen dan die gegeven zijn, het veranderen van de omschrijving van de gegeven hulp of het declareren van zorg op andersmans naam.

Wat doet de zorgverzekering?

Fraudeurs in de zorg halen een onterecht financieel voordeel uit de Nederlandse gezondheidszorg. Het is een probleem dat de maatschappij elk jaar veel geld kost. Iedere Euro die onterecht gedeclareerd wordt leidt tot een hogere premie. Zorgverzekeraars besteden daarom veel aandacht aan fraudebeheersing.

Wie gepakt wordt op oplichting van de Nederlandse gezondheidszorg, kan wel wat maatregelen tegen zich horen eisen. Zo moet de fraudeur naast het gefraudeerde bedrag ook de onderzoekskosten terugbetalen. Daarnaast doet de zorgverzekeraar aangifte bij de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst – Economische controle dienst) en wordt de fraudeur geregistreerd in een systeem. Daarnaast zou het zo moeten zijn dat de fraude die wordt opgespoord, ook daadwerkelijk moet worden bestraft. Het ondermijnt de solidariteit.

Wat kun je zelf doen?

Als je een behandeling hebt uitgevoerd die wordt vergoed dan is het verstandig om de rekening via de mail als PDF bestand te sturen of uit te printen en als brief te versturen zodat er door de klant niet gerommeld kan worden met bedragen. Ook moet je zelf de facturen goed bewaren en de verwijzing van de huisarts.

Als je er achter komt dat een collega fraudeert dan kun je dat het beste doorgeven aan de betreffende verzekering en Anbos. Deze bedrijven benadelen de eerlijke bedrijven in de professionele schoonheidsbranche en dat schaadt het imago van onze beroepsgroep.

2+

Reacties


Gerelateerde artikelen