Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Iedere eerste dinsdag van mei is uitgeroepen tot Wereld Astma Dag. Deze dag staat in het teken van het vergroten van het bewustzijn over astma en het verbeteren van de zorg en behandelmogelijkheden van mensen met astma. De Wereld Astma Dag (WAD) wordt georganiseerd door het Globale Initiatief voor Astma (GINA) in samenwerking met gezondheidszorggroepen en astmaopvoeders om voorlichting over astma en astmazorg over de hele wereld te verbeteren.

Wist je dat er alleen al in Nederland 565.000 mensen leven met astma, waarvan 103.000 kinderen (bron: Longfonds)? Grote kans dat één of meerdere van jouw klanten astmapatiënt is of wellicht heb je het zelf. Astma is een chronische ziekte waarbij er constant kleine ontstekingen in de longen aanwezig zijn. Als de longen geprikkeld worden, bijvoorbeeld door rook of huisstofmijt, wordt een astmapatiënt benauwd en gaat hoesten. Helaas gaat astma niet meer over, maar gelukkig geeft het meestal ook niet dagelijks klachten.

Werken met astma

Dat astma niet altijd een beperking hoeft te zijn, blijkt wel uit het gegeven dat mensen mét astma evenveel werken als mensen die deze ziekte niet hebben. Ongeveer 70 procent van de astmapatiënten heeft betaald werk. Vanzelfsprekend ervaren zij door hun ziekte wel belemmeringen in hun werk, zoals vaak vermoeidheid. Dat is ook niet zo vreemd, want als je niet optimaal kunt ademen krijg je minder zuurstof binnen, waardoor je je sneller moe voelt. Je kunt dit beter ondervangen door bijvoorbeeld flexibele werktijden of extra pauzes inlassen om je energie beter over de dag te verdelen.

Activiteiten verdelen

Het goed verdelen van al je activiteiten over de dag helpt je aan het eind van de dag om wat energie over te houden. Maak een planning waarbij je je activiteiten en/of werk spreid over de dag of de week en bouw voldoende rustmomenten in. Zorg daarbij vooral dat je je altijd prettig blijft voelen bij wat je doet en als het niet meer goed voelt: stoppen! Hoewel het misschien wat tegenstrijdig klinkt is blijven bewegen en dingen blijven doen erg belangrijk, want ondanks dat ze je energie kosten, bouw je er wel conditie mee op!

Astma en sporten?

Dat sporten gezond is voor iedereen, weten we natuurlijk allang. Maar sporten is ook vooral gezond voor mensen met astma. In het begin zal het best even moeilijk zijn, maar uiteindelijk versterkt je de ademhalingsspieren en daarmee je conditie door bewegen en sporten. Hierdoor word je automatisch fitter. Een half uurtje bewegen in en om het huis en dat voor vijf dagen per week levert al goede resultaten op voor je gezondheid.

Adem door je neus!

Let erop dat je tijdens het bewegen zoveel mogelijk door je neus ademt. Ademen door de neus zorgt namelijk voor warme, vochtige en gefilterde lucht. Dit resulteert weer in minder gevoelige longen, waardoor je minder last hebt van prikkels die zorgen voor een astma-aanval. Sport je buiten? Houd er dan rekening mee dat je meer last kunt krijgen van je astma. Dit heeft namelijk te maken met de verschillen in de binnen- en buitentemperatuur.

0

Reacties


Gerelateerde artikelen