Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

In het artikel ' Verschil tussen dag-, nacht- en oog crème? 'Totale onzin'  dat op 5 mei 2014 in de Volkskrant is verschenen werd de vraag gesteld of het wel nodig is dat consumenten verschillende potjes crème kopen voor de dag en de nacht.  Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie,  stelt in dat artikel dat er geen verschil is tussen dagcrème, nachtcrème en oogcrème, behalve de verpakking. “Als ik de ingrediëntenlijsten van een crème bekijk, kan ik niet zien of het een dag- of nachtcrème is”, zegt zij. En bovendien: “De huid heeft in de nacht geen andere ingrediënten nodig dan overdag. Je kunt dus precies hetzelfde op je gezicht smeren en ook onder je ogen. Dat scheelt een hoop geld. Het enige verschil in de crème zelf is vaak het al dan niet toegevoegde uv-filter".  

Op de uitspraken van Ultee werd via de Social Media in de schoonheidsbranche  fel gereageerd.  Volgens schoonheidsspecialisten en cosmeticaproducenten ligt het toch wel iets genuanceerder. Niet alleen de werkzame ingrediënten in een crème zijn belangrijk.  Ook de textuur, geur en samenstelling van de crèmes zijn bepalend voor gebruik door de consument. 

We citeren een aantal uitspraken op Social Media waarop Jetske Ultee overigens zelf ook weer reageert.

Wilma Dufrenne zegt in de Beautyspot.nl groep op Linkedin: "Wanneer ik op de verpakking van mijn verkoopproducten kijk dan zie ik verschil in hoeveelheden werkbare stoffen en ingrediënten. Er zijn EG-richtlijnen die gelden voor de maximale hoeveelheid werkbare stof in een cosmeticaproduct. Vandaar dat werkbare stoffen worden verdeeld over reiniger, lotion, oogcrème, dag- en nachtcrème, masker etc.  Voor de huid zelf maakt het tijdstip van smeren niet uit maar er is wel degelijk verschil tussen dag- en nachtcrèmes. Nachtcrèmes bevatten meestal meer oliën dan dagcrèmes en zijn daardoor voller, vetter. Dus zijn nachtcrèmes minder geschikt om overdag te gebruiken. Immers, wie wil er overdag met een glimmende vette huid rondlopen? "

Michele Burgers vult aan: "Als je dorst hebt drink je water, als je feest hebt drink je champagne. Prijsverschil ongekend, belevingswaarde idem dito. Dus ga mij nu niet vertellen dat ik net zo goed een fles Spa Rood kan gaan ontkurken als ik feest heb, dat gaat er bij mij niet in. Misschien een flesje prosecco, cava of spumante. Maar laat consumenten zelf bepalen wat ze wel en niet prettig vinden en willen toepassen om hun huid en zichzelf prettig te voelen".

Ook op Facebook wordt volop gereageerd.
Annemarie Koenen-Manders: "Als je het artikel verder leest heeft ze het over het verschil in structuur van de verschillende crèmes. Dat is toch al een verschil voor de consument, want ieder vind iets anders fijn aanvoelen. Geuren zijn anders ook belangrijk….. Consument kiest niet alleen op verschil van ingrediënten. Sterker nog: ik denk dat ze ons als schoonheidsspecialist vertrouwen wat goed is voor de huid".

Sylvia Sier: "De nachtcrèmes zijn inderdaad voller en nutritiever dan de dagcrèmes die vaak luchtiger en op vochtbalans zijn gebaseerd. De oogserums zijn voor dit gevoeliger deel van huid ook anders samengesteld. Op vochtafdrijving en optische kleur voor onder andere donkere kringen”

Marian Moermans: "Dit is waarom wij onze 24 u crème adviseren: Het is niet de crème die "werkt" maar je huid wel die leeft namelijk. Je huid vraagt overdag om bescherming en 's nachts om regeneratie. Je huid haalt dat uit de crème wat het op gegeven moment nodig heeft, daarom adviseren wij 24u crème voor de huid"

Jetske Ultee: "Interessante discussie….Het is overigens wel oud nieuws; vele autoriteiten als Zoe Draelos, Leslie Baumann en Paula Begoun hebben dit al jaren geleden geuit. Ik ga graag de uitdaging aan met mensen die menen dat dag en nachtcrèmes verschillen. Wie wil aan de hand van de INCI lijst van 30 random geselecteerde en afgeplakte nacht- en dagcrèmes zonder UV filters uit de drogist/parfumerie eens vertellen of het een nacht- of dagcrème is? Wij hebben het geprobeerd; cosmetisch chemici kunnen het niet en ik ook niet maar misschien jullie wel… Enige ingrediënt wat je beter 's nachts kan gebruiken is vitamine A zuur in verband met de stabiliteit, de afgeleide retinol (zeer instabiel) zit overigens ook in vele dagcrèmes. Dit heb ik ook verteld in het interview. Overigens ben ik overtuigd van het nut van vele cosmetische ingrediënten, sterker nog ik denk dat ze vaak beter werken dan middelen die door artsen worden voorgeschreven…..

Antoinette Vos-Zomer: “Er is wel degelijk verschil: nacht crèmes zijn voller en voedend waarom? Dat zou toch elke specialist moeten weten. In rust heeft je huid een veel groter herstellend vermogen, het neemt veel meer voedingstoffen op. Daarom is een nachtcrème voller en duurder. 's-nachts heb je ook geen spf nodig, dit zit er dan ook niet in. Een dagcrème heeft een hele andere functie: het beschermen van de huid tegen invloeden van buiten af. De zon bijvoorbeeld onttrekt veel vocht en beschadigt de huid. Dat geldt ook voor alle chemische stoffen in de lucht. Op de huidscan zie je dan ook wel degelijk verschil tussen mensen die een 24 uurs crème of een dag en nachtcrème of beter nog een dagcrème en serum voor de nacht gebruiken.

Jetske Ultee: “Als je huid 's nachts een hydraterende crème nodig heeft (ik neem aan dat je dat bedoeld met voedend), dan heeft je huid dat overdag ook nodig. Zelfde geldt voor werkzame ingrediënten als antioxidanten ed. Wil graag de wetenschappelijke literatuur lezen waarin staat dat het anders is…. Er zijn genoeg studies waarin beschreven staat dat die werkzame ingrediënten overdag even belangrijk zijn als 's nachts. Met andere woorden; de voor jouw huid ideale dagcrème is ook 's nachts ideaal”.

Comments


Gerelateerde artikelen