Volg ons op

Search
Generic filters
Exact matches only

Een lekker terrasje pakken in de zon of heerlijk naar het strand gaan geeft het ultieme zomer gevoel. De zon straalt en daardoor ook onze huid, deze krijgt een mooie glans, sproetjes, een kleurtje en daarnaast zorgt de zon voor vitamine D aanmaak waar we vrolijk van worden. Je zou bijna zeggen dat de zon alleen maar positieve eigenschappen heeft, maar helaas weten we wel beter. Uren in de zon bakken doet de huid meer kwaad dan goed, huidveroudering, pigmentproblemen en huidkanker zijn hier voorbeelden van. Daarom willen we de huid goed beschermen in de zomer en net dat beetje extra aandacht geven, maar hoe doen we dat?

Zonnebrand op tijd aanbrengen
Dat we de huid moeten beschermen met een zonnebrandcrème is een feit, maar dat deze minimaal een half uur voordat we de zon ingaan, aangebracht moet worden, vergeten we nog weleens. Bij voorkeur gebruik je een factor hoger dan 30 en herhaal je het insmeren om de 2 tot 3 uur. Een zonnebrandcrème kan bestaan uit minerale- of chemische filters. Chemische zonnefilters trekken in de huid en absorberen UV-straling. Chemische zonnefilters beschermen de huid tegen UV-A- en UV-B straling, afhankelijk van de specifieke zonnefilter. Chemische zonnefilters hebben nogal wat nadelen. Ze kunnen soms huidirriterend werken en uit sommige onderzoeken blijkt dat chemische zonnefilters doordringen in de bloedbaan en de hormoonhuishouding verstoren. Minerale zonnefilters leggen een laagje op de huid waardoor de straling weerkaatst en verstrooid. Deze bestaan uit mineralen (titaniumoxide en zinkoxide) die de UV-stralen reflecteren. Ze beschermen de huid zowel tegen UVA- als UVB-straling en zijn de minst huidirriterende zonnefilters. Een voorbeeld van een minerale zonnefilter  is mineraal poeder vermengt met een fijne crème die de zon reflecteert als een spiegel. Omdat mineralen de huid niet irriteren en meekleuren met de huid zijn deze erg goed te gebruiken na behandelingen waarbij de huid niet intact blijft, zoals bijvoorbeeld na een chemische peeling.

Hydratatie van de huid door middel van chemische peeling
Omdat de zon de huid uitdroogt, vraagt de huid om extra hydratatie. Doormiddel van een chemische peeling wordt vocht in de huid vastgehouden waardoor de huid wordt gehydrateerd. Daarnaast verbetert het de celdeling van de huid en verbetert het de collageen productie. Doordat de huid gaat schilferen is het belangrijk dat de eerste 3 weken na de behandeling een hoge factor wordt gebruikt. Het liefs met een minerale zonnefilter. Wanneer de huid niet goed wordt gehydrateerd, droogt deze uit waardoor de huid meer talg gaat produceren om de huid te beschermen. In sommige gevallen kan hierdoor acne ontstaan. Ook het gebruik van vettige zonnebrandcrèmes kan een veroorzaker zijn van acne. Een acne behandeling in combinatie met een chemische peeling biedt hiervoor uitkomst.

Vitamine E voedt de huid
Om de huid goed te voeden en te beschermen tegen uitdroging zijn producten met vitamine E raadzaam. Het percentage vitamine E moet hoger zijn dan 0,5% om daadwerkelijk effectief te zijn. Ook moeten er andere antioxidanten zijn toegevoegd, zoals bijvoorbeeld vitamine C, om de werkzaamheid en stabiliteit van vitamine E te garanderen. Vitamine C en vitamine E versterken namelijk elkaars effect. Deze crème kan aangebracht worden na een intensieve bindweefselmassage van het gezicht of lichaam. Een bindweefselmassage verstevigt het bindweefsel, voert afvalstoffen af en stimuleert de doorbloeding. Doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd is de huid in staat om de vitamine C crème nog beter op te nemen.

Iedereen mag in de zomer de huid wat extra aandacht geven zodat deze in optimale conditie blijft!

Reacties


Gerelateerde artikelen